Министър Богданов: Бъдещето на ДКК не може да мине без спирането на всички корупционни практики и възстановяването на суми

Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов
07.01.2024 / 14:47

Бъдещето на ДКК не може да мине без спирането на всички корупционни практики и възстановяването на суми. Голяма част от нашите проверки завършиха, ние сезирахме компетентните органи и те трябва да си свършат работата.

Това каза в предаването “Лице в лице” по bTV министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов.

Той съобщи, че 45 милиона лева вече са възстановени по сметката на Държавната консолидационна компания от дружеството, на което е било възложено изпълнението на проекта за нереализирания правителствен комплекс.

С връщането на тази сума, както и с други възстановени средства, ДКК ще погаси поне 90 млн. лв. от задълженията си към Българската банка за развитие, с което ще спре изплащането на десетки милиони лихви, ще бъдат вдигнати обезпеченията на заложените публични предприятия, сред които “Ел Би Булгарикум”, “Кинтекс”, “Нити” и други.

Така ще гарантираме бъдещото развитие на дружествата, както и работните места на заетите в тях 5500 души, заяви Богданов.

По думите му Шенген и еврозоната са механизмите, които ще променят икономиката на България изцяло.

Направихме съществена стъпка, но трябва да положим още усилия за пълноправно членство в Шенген. Еврозоната ще направи нашата икономика по-конкурентоспособна. Ключовите компании ще имат по-голямо доверие в България. Българският бизнес ще бъде по-конкурентоспособен, ще имаме сектори , като финансовия, които ще бъдат значително повлияни. Тези две стъпки ще повлияят пряко България да повиши реномето си и да вдигне доверието си пред местни и чуждестранни инвеститори, каза още Богдан Богданов.

Източник: Министерство на икономиката и индустрията
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев