Карта на ЕС за инвалидност в подкрепа на правото на свободно движение на хората с увреждания

Европейски парламент
11.01.2024 / 20:26

Новите правила ще улеснят пътуването на хората с увреждания в ЕС, като осигурят достъп до специални условия, включително паркиране, във всички държави-членки.

 

Предложената директива въвежда карта за инвалидност в целия ЕС и обновява Европейската карта за паркиране за хора с увреждания, за да се гарантира, че когато пътуват за кратък период, те имат достъп до същите специални условия като тези, които пребивават в тази държава членка, включително достъп до паркинг. Хората с увреждания редовно срещат бариери, когато пътуват или посещават друга държава-членка, тъй като техният статут на увреждане не винаги се признава в целия ЕС.

И двете карти ще бъдат за граждани на ЕС, чийто статут и права на инвалидност са признати от държавата членка, в която пребивават, членове на техните семейства и лица, които ги придружават или им помагат. За да гарантира, че гражданите на трети държави, които пребивават в ЕС, са обхванати, Комисията представи допълнително предложение.

Комисията по заетостта и социалните въпроси прие единодушно позицията си по предложения закон с 39 гласа „за“, без „против“ и без „въздържал се“.

 

Безплатни такси, формат и срокове

Евродепутатите предлагат картата за инвалидност да се издава или подновява в рамките на 60 дни след подаване на заявление за нея, а картата за паркиране в рамките на 30 дни. Въвеждат и възможност за заявка на дигитална версия на картата за паркиране, която да бъде готова до 15 дни.

И двете карти ще бъдат налични във физически и цифров формат и безплатни, предлагат евродепутатите. Те също така искат правилата и условията, които трябва да се прилагат, за да може картата да бъде достъпна в достъпни формати, също на национални и международни жестомимични езици и брайлово писмо, както и на лесно разбираем език.

 

Признаване на статут на увреждане за работа, обучение и Еразъм+

За да осигурят достъп до обезщетения и социално подпомагане за тези, които работят или учат в друга държава членка, евродепутатите измениха предложението за временна защита на притежателите на Европейска карта за инвалидност, които се местят в друга държава членка за работа или обучение , докато техният статут не бъде официално признат, включително тези, които пътуват по програма за мобилност на ЕС, като например Еразъм+.

 

Достъп до информация

Депутатите призовават държавите-членки и Комисията да повишат осведомеността относно Европейската карта за инвалидност и Европейската карта за паркиране за хора с увреждания, включително чрез създаване на уебсайт с информация как да получите, използвате и подновите картите в целия ЕС езици и национален и международен език на знаците.

 

Цитат

Lucia Ďuriš Nicholsonová (Renew, SK), докладчик, каза: „С приемането на този важен законодателен акт хората с увреждания са една стъпка по-близо до свободата на движение в рамките на ЕС. На път сме да финализираме новия закон само след няколко месеци, което показва нашата воля да постигнем резултати за хората с увреждания, които са чакали много години за това законодателство.Директивата беше подкрепена от всички политически партии и ние ще направим всичко възможно, за да се движим бързо в предстоящите преговори със Съвета, така че хората да могат да се възползват от картите възможно най-скоро."

 

Следващи стъпки

След като проектопозицията бъде одобрена от пълната зала по време на януарската пленарна сесия, могат да започнат преговорите със Съвета относно окончателната форма на закона. Държавите-членки вече постигнаха съгласие по позицията си.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев