Мецола в Литва: Наградата за свобода, присъдена на Европейския парламент

Европейски парламент
13.01.2024 / 17:20

Европейският парламент беше удостоен с Наградата на свободата на Република Литва, а президентът Мецола беше удостоен с Големия кръст на Ордена на литовския велик княз Гедиминас.

 

На церемонията по награждаването днес във Вилнюс председателят на Европейския парламент Роберта Мецола благодари на Сейма, литовския парламент, за решението му да удостои Европейския парламент с наградата за свобода за 2023 г.

 

Президентът Мецола каза в основната си реч по случай Деня на защитниците на свободата:

„Тази награда прави голяма чест за Европейския парламент. Това ще ни вдъхнови да продължим да подкрепяме демокрацията. Това ще ни вдъхнови да отстояваме Европа. Литва знае много добре какъв е залогът. Защо имаме нужда Европа да отстоява нашите свободи и ценности. Защо трябва да застанем твърдо зад Украйна. Защо Европа трябва да бъде светлината, която светът вижда."

На 23 ноември 2023 г. Сейма удостои Европейския парламент и Петрас Плумпа, политически затворник и участник в литовската невъоръжена антисъветска съпротива, с Наградата на свободата за 2023 г. на Република Литва.

Европейският парламент получи наградата за настоящите си усилия за консолидиране на демокрацията и правата на човека, за защита на правото на нациите на суверенитет, за непрестанните си усилия за историческа справедливост, за подкрепа на каузата за свобода на Литва и стремежа на окупираната от Съветския съюз Балтика държави към независимост, за дипломатическата помощ за Литва, която възстанови нейната независимост, и за приноса й към интеграцията в ЕС. Още през 1983 г. Европейският парламент прие резолюция, осъждаща окупацията на балтийските държави от Съветския съюз.

Посещението на президента Мецола в Литва постави началото на поредица от посещения в държавите-членки, за да „излезе от гласуването“ в навечерието на европейските избори на 6-9 юни. По време на посещенията си президентът се среща с ръководството на страната и провежда дискусии в кметството с млади хора и представители на гражданското общество, за да подчертае значението на участието в изборите и укрепването на демокрацията.

 

Пълната реч на президента Мецола можете да намерите тук.

 

Президентът Мецола награди Големия кръст на Ордена на литовския велик княз Гедиминас

В петък, 12 януари 2024 г., президентът на Република Литва Гитанас Науседа награди с Големия кръст на Ордена на литовския велик херцог Гедиминас председателя на Европейския парламент Роберта Мецола „ за нейното лидерство и лична воля за ефективно консолидиране на силна подкрепа на мнозинство от политическите групи на Европейския парламент по ключови въпроси, свързани с политическия дневен ред на Европейския съюз и Литва.

 

Президентът Мецола благодари от все сърце на президента Науседа и народа на Литва за престижната награда:

„Това служи като постоянно напомняне за нашия дълг да защитаваме демокрацията, свободата и нашите общи европейски ценности.“

 

Заден план

Наградата за свобода на Република Литва се присъжда всяка година на 13 януари, Деня на защитниците на свободата, в чест на събитията от 13 януари 1991 г., когато съветските войски щурмуват литовския парламент, телевизионната кула и литовското радио и Сграда на телевизията, убивайки 11 мирни граждани и ранявайки стотици други.

Наградата за свобода е учредена през 2011 г., за да отличава личности и организации за техните постижения и принос в защитата на човешките права, развитието на демокрацията и насърчаването на международното сътрудничество за каузата на самоопределението и суверенитета на нациите в Централна и Източна Европа.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев