По-добро етикетиране на продуктите и забрана на зеленото измиване: пресконференция с водещ евродепутат

Европейски парламент
15.01.2024 / 13:51

В сряда от 14:30 ч. Биляна Борзан ще обясни резултата от финалното пленарно гласуване на директивата за овластяване на потребителите, забраняваща подвеждащи твърдения и зелено умиване.

Биляна Борзан (S&D, Хърватия), която насочи законодателството през парламента и ръководи преговорите със Съвета, ще направи преглед на новите правила и ще отговори на въпросите на журналистите.

 

Кога: сряда, 17 януари 2024 г., 14:30 CET.

Къде: Европейският парламент в Страсбург, зала за пресконференции на Daphne Caruana Galizia (WEISS N -1/201).

Как: Акредитираните представители на медиите могат да присъстват лично на пресконференцията. Журналистите, които желаят да задават въпроси от разстояние, трябва да се свържат чрез Interactio .

 

Пресконференцията ще бъде предавана на живо и записана в Мултимедийния център на парламента.

 

Заден план

Новите правила имат за цел да подобрят етикетирането на продуктите, да се борят с екологичното измиване и да помогнат на потребителите да направят информиран избор, докато пазаруват. Новата директива забранява използването на общи екологични твърдения без доказателство, регулира използването на етикети за устойчивост и създава нов хармонизиран етикет, който позволява на стоките с по-дълга гаранция да се открояват повече. След пленарната зелена светлина и след това официалното приемане от Съвета, текстът ще стане закон и държавите-членки ще разполагат с 24 месеца, за да го транспонират в националното законодателство.

Новата директива е предназначена да работи заедно с директивата за екологични претенции, която в момента се обсъжда на етап комисии в парламента. Докато директивата за овластяване на потребителите въвежда общи забрани, предстоящата директива за екологични претенции ще бъде по-специфична и ще разработи по-подробно условията за използване на екологични претенции.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев