Парламентът е готов за разговори за карта за инвалидност в целия ЕС

Европейски парламент
17.01.2024 / 18:46

Днес Парламентът прие мандата си за преговори със Съвета относно картата на ЕС за инвалидност и картата за паркиране за хора с увреждания.

 

В мандата на парламента, изготвен от Комисията по заетост и социални въпроси, се въвеждат срокове за издаване и подновяване на картите - до 60 дни за еврокартата за инвалидност и до 30 дни за картата за паркиране. Парламентът въвежда и възможност за искане на дигитална версия на картата за паркиране, която да бъде готова до 15 дни.

Евродепутатите предлагат и двете карти да бъдат налични във физически и цифров формат и безплатно. Те искат правилата и условията, когато някой кандидатства за карта, да бъдат достъпни в достъпни формати, включително национални и международни жестомимични езици и брайл, и на лесно разбираем език.

За да осигурят достъп до обезщетения и социално подпомагане за тези, които работят или учат в друга държава-членка, евродепутатите измениха предложението за временна защита на притежателите на европейска карта за инвалидност, които се преместват в друга държава-членка за работа или обучение, докато техният статут бъде официално признат, включително тези, които пътуват за програма за мобилност на ЕС, като Еразъм+.

Държавите-членки и Комисията трябва да повишат осведомеността на гражданите относно Европейската карта за инвалидност и Европейската карта за паркиране за хора с увреждания, казват евродепутатите, включително чрез създаване на уебсайт с информация за получаване, използване и подновяване на картите на всички езици на ЕС и национален и международен език на знаците.

 

Цитат

Lucia Ďuriš Nicholsonová (Renew, SK), докладчик, каза: „Този ​​закон не само ще улесни пътуването, но също така ще превърне договорния ангажимент на ЕС за свободно движение за всички европейци в реалност. Вярвам, че има добра политическа воля както от Парламента, така и от Съвета за бързо постигане на споразумение. Това е начало, не край. Борбата хората с увреждания да имат същите права като всеки друг гражданин на ЕС е дългосрочна и ние трябва да внесем промени в законодателството на ЕС, особено в областта на социалната защита.“

 

Следващи стъпки

Преговорите със Съвета ще започнат на края на януари Държавите-членки вече постигнаха съгласие по позицията си.

 

Предистория

Предложената директива въвежда карта за инвалидност в целия ЕС и обновява Европейската карта за паркиране за хора с увреждания , за да гарантира, че когато пътуват за кратък период, те имат достъп до същите специални условия като тези, които пребивават в тази държава-членка, включително достъп до паркинг.Хората с увреждания редовно се сблъскват с бариери, когато пътуват или посещават друга държава-членка, тъй като техният статут на увреждане не винаги се признава в целия ЕС. И двете карти ще бъдат за граждани на ЕС, чието увреждане статутът и правата се признават от държавата членка, в която пребивават, членовете на техните семейства и тези, които ги придружават или подпомагат. За да се гарантира, че гражданите на трети държави, които пребивават в ЕС, са обхванати, Комисията представи допълнително предложение.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев