Архиерейска света литургия и молебен по повод именния ден на Българския патриарх Неофит

................................................
21.01.2024 / 18:07

В деня, когато св. Православна църква чества паметта на св. Максим Изповедник и св. мчк Неофит, Българският патриарх Неофит отбеляза своя имен ден. По този повод в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" бе отслужена тържествена архиерейска св. Литургия и молебен.

Светата литургия и молебенът бяха възглавени от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий, който съслужи с Техни Високопреосвещенства Ловчанския митрополит Гавриил, Пловдивския митрополит Николай, Неврокопския митрополит Серафим, Русенския митрополит Наум, Старозагорския митрополит Киприан, Врачанския митрополит Григорий, Видинския митрополит Даниил, Доростолския митрополит Яков и с епископите Техни Преосвещенства Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, Велички епископ Сионий, игумен на Троянския и Бачковския манастир, Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, Браницкия епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, Велбъждски епископ Исаак, втори викарий на Софийския митрополит, архим. Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, протойерей Владимир Тишчук, представител на Руския патриарх у нас, ставр. ик. Нелуц Опря, представител на Румънския патриарх у нас, архим. Януарий, игумен на Искрецкия манастир, архим. Стефан, брат на Троянската света обител, свещеници от София, както и протодяконите Александър Нешев, Иван Петков и Деян Коруновски, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякони.

В края на богослужението приветствие от името на Св. Синод прочете Великотърновският митрополит Григорий, който каза: "Денят, в който честваме паметта на преподобни Максим Изповедник и Христовия мъченик Неофит, заема специално място в празничния календар на светата ни Църква. Особената важност на този празник у нас се определя от обстоятелството, че десетилетия наред днешният светъл ден се отбелязва от Православната ни църква и като имен ден на Българския патриарх: на блаженопочившия наш патриарх Максим, който в монашество беше приел името и небесното застъпничество на великия Изповедник на православната вяра – преподобния Максим, а след него – на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Така двадесет и първият ден на януари е за всички нас двоен празник: ден за прослава на двама от най-дивните Божи угодници и едновременно с това за молитвени благопожелания към този, който предстои пред Бога за всички нас, измолвайки от Небесата благодат и мир за светата ни Църква и цялото ни отечество...

Нека в този празничен ден да усилим нашата лична и съборна молитва за Негово Светейшество, да отправим към Всеподателя Бога, чрез Неговия дивен угодник, мъченик Неофит, нашите просби и моления за здравето на Светейшия ни патриарх, защото, като християни, добре знаем силата на молитвата и че „… молитвата, произлизаща от вярата, ще изцери болния, и Господ ще го дигне“ (Иак. 5:15). И защото, отново като християни, помним апостолския призив да бъдем „радостни в надеждата; в скръбта… търпеливи, в молитвата – постоянни“ (Рим. 12:12). Ето защо нека днес, с едни уста и едно сърце, да се помолим още веднъж за Светейшия наш патриарх Неофит, да въздигнем молитвите си към Небесата и да изпросим от Всемилостивия Бог да го укрепи и да му дарува здраве и сили, за да продължи патриаршеското си служение в светата ни Църква, предстоейки с пред Бога за всички нас".

Богослужението завърши с многолетствие за Българския патриарх Неофит, Св. Синод на БПЦ-БП и всички празнуващи днес православни християни.

Още снимки от новината

................................................
................................................
................................................

 

Източник: Българска патриаршия
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев