В още две области на България е обявена грипна епидемия

Снимката е илюстративна
22.01.2024 / 09:47

По данни на Министерството на здравеопазването, поради увеличаването на случаите на грип, в областите Габрово и Пловдив е обявена епидемия, съобщи БТА.

Временните мерки включват преустановяване на консултациите за здрави бременни жени и деца от понеделник, 22 януари, до неделя, 28 януари, преустановяване на профилактичните прегледи, преустановяване на задължителните ваксинации и реваксинации и въвеждане на строга рутинна филтрация в детските ясли, детските градини и училищата. На децата и възрастните трябва да бъде забранено да посещават болници и социални институции.

Министерството на здравеопазването заявява, че в резултат на епидемията от грипен вирус в цялата страна се препоръчва носенето на маски и избягването на места с много хора, за да се предотврати предаването на грип, коронавируси и остри респираторни заболявания.

Поради обявяването на грипна епидемия в Габрово, предвиденото за 22 януари честване на Деня на родилната помощ в болница "Тота Венкова" е отменено.

Д-р Сийка Димчева, директор на Регионалната здравна инспекция(РЗИ), заяви на 19 януари, че обявяването на грипна епидемия в Пловдив не означава, че децата ще отсъстват от училище заради грип.

В Смолянска област също има грипна епидемия от 18 януари, която ще продължи до 24 януари 2024 г.

Решението на Смолянска област се основава на увеличаването на заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания,която достигна епидемично ниво с 268,9 случая на 10 000 жители, и на доказаната циркулация на грипния вирус в Смолянска област.

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев