Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева проведе в Брюксел работна среща с еврокомисаря по вътрешен пазар Тиери Бретон

Европейски парламент
24.01.2024 / 11:19

Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева проведе вчера в Брюксел работна среща с Тиери Бретон, европейски комисар по въпросите на вътрешния пазар. По време на срещата бяха обсъдени възможностите за развитие на българските стартъп компании в космическия и високо технологичния сектор, както и сътрудничеството в областта на иновациите.

Министър Стойчева е в белгийската столица за участие в 16-ата Европейска конференция по въпросите на космическото пространство. В конференцията участва и Иванка Ташева - заместник-постоянен представител в Постоянното представителство на България в Брюксел.

Една от стратегическите цели на България е да стане асоцииран член на Европейската космическаагенция - подчерта министър Стойчева по време на срещата. Участието на България в споразумението "Артемида" на НАСА е от историческо значение и ще предостави много възможности за достъп на българските компании и академични институции до космически програми и проекти. Министърът изтъкна и успеха на българските компании.

Министърът на иновациите и растежа подчерта, че привличането на високотехнологични инвестиции и развитието на научноизследователската и развойна дейност в областта на информационните и комуникационните технологии, мехатрониката, микроелектрониката, уелнесиндустрията, биоикономиката, биотехнологиите, кръговата икономика и нисковъглеродната икономика са приоритети за МИР.

Министър Стойчева и комисарят по въпросите на вътрешния пазар Брутон обсъдиха и участието на България в съвместната инициатива "Чипове"(Chips Joint Undertaking), която финансира мерки по Европейския акт за интегралните схеми. Според комисар Бретон, участието в тази процедура ще открие различни възможности за финансиране и съфинансиране за компаниите в сектора.

Междувременно Тиери Бретон подчерта важността на изграждането на капацитет за производство на софтуер за квантови технологии в Европа и засилването на подкрепата за съвместни проекти между стартъп компаниите и европейската индустрия за създаване на нови решения.

Снимка: sliven.net
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев