Още три области в България влизат в грипна епидемия от днес

Снимката е илюстративна
25.01.2024 / 11:45

Областите Варна, Бургас и София влизат в грипна епидемия от днес, 25 януари. Това съобщи DarikNews. В Бургас епидемията ще продължи до края на месеца, а в Софийска област - до 1 февруари.

Междувременно мерките за контрол на грипа са удължени в област Смолян. Там противоепидемичният контрол трябваше да бъдевъведен в периода 18-24 януари, но поради високата заболеваемост той беше удължен до края на месеца.

Вчера стана ясно, че грипна епидемия е обявена и в област Пазарджик. Според съобщението на Министерство на здравеопазването, временните епидемични мерки ще се прилагат от петък, 26 януари, до 2 февруари.

С това общият брой на областите, в които се прилагат временни мерки срещу разпространението на грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ), става осем. Трябва да се отбележи, че в три области - Плевен, Габрово и Пловдив - е обявена грипна епидемия преди няколко дни.

В случай на обявена грипна епидемия се преустановяват консултациите, профилактичните прегледи, ваксинациите и реваксинациите на здрави бременни жени и деца. Въвежда се строга ежедневна филтрация в детските ясли, детските градини и училищата. Забраняват се посещенията в болниции социални институции за деца и възрастни.

В зависимост от развитието на грипната епидемия в даден регион, временните мерки за контрол могат да бъдат засилени, а продължителността им - удължена.

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев