Белгийското председателство информира комисиите на ЕП относно приоритетите

Европейски парламент
25.01.2024 / 23:09

Министрите провеждат поредица от срещи в парламентарни комисии, за да представят приоритетите на белгийското председателство на Съвета.

 

Белгия поема председателството на Съвета до юни 2024 г. включително.

 

Икономически и парични въпроси

Защитата на данъкоплатците и тяхната покупателна способност, като същевременно се възстанови доверието на гражданите във финансовите институции, ще бъде основен приоритет, каза министърът на финансите Винсент Ван Петегхем пред евродепутатите на 22 януари. Той каза, че прегледът на икономическото управление, задълбочаването на съюза на капиталовите пазари, постигането на общ подход за гаранцията на банковите депозити и осигуряването на дългосрочна финансова подкрепа за Украйна ще бъдат конкретните приоритети.

Самите евродепутати подчертаха необходимостта от напредък в съюза на капиталовите пазари, подкрепа за Украйна и актуализиране на системата за икономическо управление. Някои изтъкнаха необходимостта да се постигне напредък в борбата с избягването на данъци и да се работи за натискане на САЩ да се съгласят с най-новите международни данъчни стандарти.

 

Граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи

На 23 януари министърът на правосъдието Пол ван Тигхелт иска да постигне напредък по приоритети като борбата с организираната престъпност, малките задържания, правата на проституиращите, насилието срещу жени и трафика на хора. Държавният секретар по цифровизацията Матийо Мишел каза, че президентството се надява да постигне общ подход през май за подобряване на прилагането на GDPR.

Депутатите подчертаха искането на Парламента за задействане на процедури по член 7, параграф 2 относно върховенството на закона и борбата срещу речта на омразата и дезинформацията. В отговор на въпросите на членовете на ЕП, председателството потвърди гласуването на Закона за изкуствения интелект през първата седмица на февруари и че продължава работата по материалите за сексуално насилие над деца (CSAM). И накрая, евродепутатите поискаха да се премине към основана на съгласие дефиниция за изнасилване в проектозакона за насилието срещу жени.

 

Транспорт и туризъм

На 23 януари Жорж Гилкинет, вицепремиер и министър на мобилността, подчерта, че председателството ще се стреми да напредне в зеления и цифров преход, да декарбонизира транспортния сектор и да финализира възможно най-много досиета преди изборите за ЕС. Валери Де Бю, министър на държавната служба, информационните технологии и административното опростяване, отговарящ за туризма и безопасността по пътищата, отбеляза, че туризмът се е върнал към нивата отпреди пандемията и обяви неофициална среща на министрите на туризма през февруари за напредък в дневния ред за туризма.

Депутатите от комисията по транспорт призоваха председателството да приключи работата по трансевропейските транспортни мрежи, декларацията за велосипеди и пакетите за морска и пътна безопасност, както и да получи мандат за преговори относно правилата за Единно европейско небе и относно теглото и размерите на транспорта и ж.п. правила за капацитет.

 

Регионално развитие

На 23 януари министър-председателят на правителството на Валония Елио Ди Рупо иска сближаването след 2027 г. да осигури целенасочена и по-опростена регионална помощ, като същевременно гарантира, че нито един гражданин и територия не са изоставени от зеления и цифров преход. Сред посочените приоритети бяха премахването на трансграничните пречки и разработването на макрорегионални стратегии за Атлантическия океан, Средиземно море и за островите.

Депутатите повдигнаха въпросите за увеличаване на кохезионния бюджет за следващия програмен период, отговор на жилищната криза и гарантиране, че зеленият преход е включен в политиката на сближаване. Те също така подчертаха необходимостта от подготовка за разширяването на ЕС и намерението да се постигне споразумение за механизма за трансгранично премахване на пречките преди изборите.

 

Промишленост, изследвания и енергетика

На 22 януари Петра Де Сътер, вицепремиер и министър на публичната администрация , подчерта целта на цифровото десетилетие: универсален достъп до качествени телекомуникации, включително 5G. Тя спомена очакваната Бяла книга за бъдещето на телекомуникациите и се надяваше на споразумение относно законодателството за гигабитова инфраструктура.

Матийо Мишел, държавен секретар по цифровизацията, представи четири приоритета: рамката за цифрова идентичност, преодоляване на празнината в дигиталните умения, законодателство за ИИ и блокчейн. Те имат за цел да подобрят статута на цифровия център на Европа и да позиционират ЕС като лидер в цифровите иновации.

Членовете на ЕП посочиха киберсигурността на ЕС, гигабитовата инфраструктура, недостига на цифрови умения, цифровите квалификации и въздействието на законодателството за ИИ върху иновациите като техни приоритетни области на работа.

Относно бъдещето на научните изследвания и иновациите Вили Борсус, заместник-председател на валонското правителство и министър, каза, че председателството ще се стреми да балансира сигурността и конкурентоспособността, насърчавайки устойчивостта на ЕС в жизненоважни сектори и превръщайки научните изследвания в обществена и икономическа стойност.

Томас Дермине, държавен секретар по икономическото възстановяване и стратегическите инвестиции , отговарящ за научната политика , каза, че космическият сектор ще се развие около три инициативи: междинен преглед на космическата програма на ЕС, европейски закон за космоса и съвместен космически съвет между европейските Космическа агенция и ЕС, планирано за май 2024 г.

Евродепутатите поискаха разяснения относно предложените съкращения на програмата Horizon, изоставащата позиция на Европа в науките за живота, необходимостта от всеобхватно космическо законодателство и развитието на сателитни съзвездия като Iris² за автономията на Европа.

Министърът на енергетиката Tinne Van der Straeten подчерта ключови инициативи като актуализиране на предпазните мерки на Евратом за мирно използване на ядрената енергия и укрепване на енергийната сигурност и суверенитет. Те също така ще се съсредоточат върху увеличаване на степента на зелено обновяване на сгради и насърчаване на производството на енергия от възобновяеми източници в морето.

Евродепутатите подчертаха необходимостта от подготовка на „Синя сделка“ на ЕС и укрепване на електрическите мрежи, за да се даде възможност за разширяване на възобновяемите енергийни източници. Евродепутатите също искат ЕС да се съсредоточи върху вътрешното производство на водород и да забрани останалия внос на втечнен природен газ от Русия.

На 23 януари Джо Браунс, фламандски министър на икономиката, иновациите, труда, социалната икономика и селското стопанство, каза, че индустрията на ЕС е твърде зависима от вноса и че ЕС трябва да бъде по-настоятелен. Президентството ще се съсредоточи върху оставащата законодателна работа, по-специално върху Закона за нулевата мрежа.

Евродепутатите изразиха загриженост относно освобождаването от правилата за държавна помощ, предоставено от Комисията на определени държави-членки, и призоваха Платформата за стратегически технологии за Европа, която в момента се обсъжда между Парламента и Съвета, да получи достатъчно средства.

 

Заетост и социални въпроси

На 23 януари вицепремиерът и министър на икономиката и заетостта Пиер Ив Дермане каза, че президентството желае да постигне напредък по Директивата за платформената работа и Европейската карта за инвалидност. Той също така подчерта значението на психичното здраве на работното място, преразглеждането на Директивата за канцерогените и мутагените (CMRD6) и Европейския стълб на социалните права.

Евродепутатите призоваха министъра да преодолее сегашния блок в Съвета относно Директивата за работа на платформите. Запитан относно координацията на системите за социална сигурност, г-н Dermagne каза, че има воля за приключване на преговорите. Други въпроси, повдигнати от евродепутатите, бяха качествените стажове, мандатът на Европейския орган по труда и кризата с разходите за живот в Европа.

 

Вътрешен пазар и защита на потребителите

На 24 януари Пиер-Ив Дермань , вицепремиер и министър на икономиката и заетостта , и Алексия Бертран, държавен секретар по бюджета и защитата на потребителите, заявиха, че искат да финализират преговорите относно правото на ремонт, инструмента за извънредни ситуации на единния пазар и забрана на продукти, произведени с принудителен труд в ЕС. Председателството също така обяви, че на неофициална среща на 19 април ще се разгледа въпросът, с който следва да се занимае следващата Комисия, като измами с пробег за автомобили втора употреба, достъп до финансови услуги и изкуствен интелект и защита на потребителите.

Членовете на ЕП попитаха за подкрепата на председателството за нови правила за пристрастяващ дизайн на онлайн платформи и за маркетинг с влияние. Глобалната роля на Европа, опасенията на бизнеса и МСП, докладът на Енрико Лета за бъдещето на единния пазар и дезинформацията също бяха обсъдени.

 

Правни въпроси

Министърът на правосъдието Пол Ван Тигхелт изтъкна на 24 януари борбата с организираната престъпност, трафика на наркотици и реинтеграцията на хората, напускащи затвора, сред приоритетите. Той също така изрази амбиция за постигане на напредък в общоевропейското признаване на родителството и някои досиета за интелектуална собственост, като същевременно финализира надлежната проверка на корпоративната устойчивост.

Членовете на ЕП разпитаха министъра относно борбата с фалшивите продукти и подчертаха необходимостта от постигане на напредък по отношение на законите за дружествата и патентите, включително корпоративното докладване за устойчивост. Те също така попитаха за планираните стъпки относно цифровото законодателство и файловете в полза на организациите на гражданското общество.

 

Развитие

На 24 януари Каролайн Генез, министър на сътрудничеството за развитие и на политиката за големите градове, подчерта, че председателството се е ангажирало да насърчи по-равностойно партньорство с Африка, с акцент върху прилагането на споразуменията от Самоа. По-специално те ще се съсредоточат върху здравето в Африка, хуманитарната помощ и трайното прекратяване на огъня с хуманитарна помощ за Газа.

Евродепутатите попитаха за отношенията със страните от Латинска Америка и други стратегически партньори на ЕС и подчертаха важността на включването на гражданското общество и на сътрудничеството с партньорските държави за опазване на околната среда. Някои евродепутати също попитаха как да си върнат доверието на страните от Сахел.

 

Международната търговия

Хаджа Лахбиб, министър на външните работи, европейските въпроси и търговията, каза пред евродепутатите на 24 януари, че председателството ще се съсредоточи върху откритата стратегическа автономия, предстоящата 13-та министерска конференция на Световната търговска организация (СТО) и прилагането и прилагането на съществуващите търговски споразумения. Президентството също планира конференция за критичните суровини за 26 март.

За Министерската конференция на СТО в края на февруари председателството ще се съсредоточи върху въпроса за уреждане на спорове, устойчивия риболов, електронната търговия и промишлените и екологични субсидии.

 

Права на жените и равенство между половете

На 24 януари Мари-Колин Лерой, държавен секретар по въпросите на равенството между половете, равните възможности и многообразието, каза, че президентството ще даде приоритет на борбата с насилието, основано на пола, и дискриминацията, укрепването на политиката за равенство и подготовката на дневния ред за равенството за новия законодателен орган. Председателството е решено да приключи преговорите по директива за борба с насилието срещу жени.

Евродепутатите изразиха разочарованието си, че държавите членки отказват да включат изнасилването в директивата за борба с насилието срещу жени. Те също така подчертаха икономическата цена на домашното насилие и тежестта, която кризата с разходите за живот поставя върху уязвимите жени.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев