Премиерът акад. Николай Денков: България постигна огромен напредък относно иновациите

................................................
29.01.2024 / 13:07

България постигна огромен напредък относно иновациите, но за да бъдем успешни, трябва да продължим да надграждаме свършеното, да бъдем по-бързи, по-силни, по-конкурентни и по-отворени за сътрудничество с най-добрите. Това заяви премиерът акад. Николай Денков при откриването на информационния ден на Европейския съвет по иновациите в София. Министър-председателят акцентира върху необходимостта да продължи да се развива връзката между науката, бизнеса и иновациите.

Премиерът посочи, че само до преди 10 години страната ни силно е изоставала в сравнение с Европа в това отношение, а мнозинството от младите хора у нас не са знаели какво е предприемачество. Днес, благодарение на сътрудничеството с Европейската комисия и усилията на много хора в България, ситуацията е напълно променена. Показателно е, че ново проучване сред студентите показва, че предприемачеството вече е сред първите им три желания за професионално развитие.

Днес вече по различни проекти в България се работи с най-добрите в световен план, приобщават се университетите. Същевременно се подготвя и ново законодателство, което да свързва науката и иновациите. С бюджета тази година ще бъде подкрепено развитието на изчислителен център, който е специализиран за изкуствен интелект. Трябва да продължим с подкрепата и да засилим инвестициите, категоричен беше акад. Денков и добави, че това би дало възможност регионът ни да стане още по-конкурентоспособен.

Източник: Министерски съвет
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев