Проведе се анализ на състоянието и подготовката на Военноморските сили за 2023 г.

..................................................
30.01.2024 / 20:46

Анализ на състоянието и подготовката за 2023 г. се проведе в Щаба на Военноморските сили (ВМС) на 30 януари 2024 г. През изминалата 2023 г. ВМС насочиха основните си усилия към поддържане и развитие на способности за изпълнение на мисиите на Въоръжените сили, заяви в изказването си командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов. Той изрази увереност, че отчитането и стандартното изброяване на постигнатите резултати няма да остане само констатация на моментното състояние на ВМС, а ще се превърне в основание за формиране на правилните изводи и очертаване на основните насоки за развитието им през настоящата година.

Акцентите в подготовката и дейността бяха върху развитието, поддържането и използването на наличните способности за гарантиране на суверенитета на Република България в морските пространства и ситуационната осведоменост, чрез изпълнение на пълния спектър от задачи по мисиите на въоръжените сили по възпиране и отбрана, усъвършенстване на способностите за осъществяване на непрекъснато наблюдение, поддържане на ситуационна осведоменост, контрол на корабоплаването, защита на морските комуникации и стопанската дейност на море, както и за своевременното идентифициране, оценка и отговор на предизвикателства, рискове, опасности и заплахи. В условията, усложнени от войната в Украйна, ВМС отново се утвърдиха като незаменим инструмент на държавата за гарантиране на суверенните ѝ права и свободата на корабоплаването.

Всички планирани основни учения бяха проведени. Националното военноморско учение с международно участие „Бриз - 2023” за първи път се проведе през есента. Въпреки сложната военнополитическа обстановка и опасността от дрейфащи мини, добрата организация и адекватното управление на учението осигуриха изпълнението на поставените цели и потвърдиха способностите на българските ВМС за действия в условията на сложна среда и по време на конфликт.

Военнослужещи и кораби от ВМС участваха в учения на Алианса, на съюзнически държави и в състава на щабовете на постоянните корабни групи, както и в операции на НАТО и ЕС.

Като основен извод от анализа на подготовката беше подчертана способността на ВМС да поддържат необходимата готовност за изпълнение на поставените задачи, реагирайки бързо и адекватно на възникналите заплахи. Спазват се засилените мерки за защита и се предприемат адекватни действия за гарантиране на суверенитета и безопасността на корабоплаването в националните морски пространства, което потвърди за пореден път, че ВМС са значим фактор при гарантиране на сигурността в морския домейн и допринасят за свободата на корабоплаването, сигурността на морската критична инфраструктура и икономиката на страната.

Направленията за работа през 2024 г. ще бъдат насочени към поддържане и развитие на необходимите отбранителни способности за изпълнение на пълния спектър от задачи по трите мисии на въоръжените сили в рамките на предоставените ресурси, поддържане на способностите на декларираните сили за участие в съюзните ангажименти и продължаване на модернизацията и подобряване на инфраструктурата на ВМС.

На анализа присъстваха още заместник-командирът на ВМС флотилен адмирал Георги Пенев, заместник-командирът на флотилия „Бойни и спомагателни кораби“ капитан I ранг Павлин Петков, заместник-началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” капитан I ранг Вълчо Атанасов, директорът на Регионална служба ,,Военна полиция“ - Варна полковник Цветалин Цветанов, подполковник Петко Поповски от Командването на Военновъздушните сили, д-р Константин Герганов от МБАЛ - Варна към ВМА, началници на отдели и сектори от Командването на ВМС и командири на военни формирования.

Източник: Министерство на отбраната
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев