Парламентът приема нови правила за прозрачност на политическата реклама

Европейски парламент
27.02.2024 / 20:55

Новите правила ще имат за цел да повишат доверието на гражданите в предизборните кампании и да помогнат в борбата срещу дезинформацията и чуждестранната намеса.

 

Във вторник парламентът прие нови правила за прозрачност и насочване на политическата реклама, които ще направят предизборните и референдумните кампании по-прозрачни и устойчиви на намеса. Новите правила ще регулират политическите реклами, по-специално онлайн рекламите, като същевременно предоставят рамка за по-лесното рекламиране на политическите актьори в целия ЕС.

 

По-голяма прозрачност и отчетност

Според новите правила политическата реклама ще трябва да бъде ясно етикетирана. Гражданите, властите и журналистите ще могат лесно да получават информация дали им е насочена реклама, кой я плаща, колко е платена и за кои избори или референдум е свързана. Цялата политическа реклама и свързаната с нея информация ще се съхраняват в публично онлайн хранилище.

За да се ограничи чуждестранната намеса в европейските демократични процеси, спонсорирането на реклами извън ЕС ще бъде забранено в тримесечния период преди избори или референдум.

 

Регулиране на стратегиите за насочване

За да се защитят избирателите от манипулация, техниките за насочване и усилване ще бъдат възможни за онлайн политическа реклама въз основа на лични данни, събрани от субекта, след като е дадено тяхното изрично и отделно съгласие. Не могат да се използват специални категории лични данни (напр. етническа принадлежност, религия, сексуална ориентация) или данни на непълнолетни.

 

Защита на свободата на изразяване

Правилата се отнасят само за платени политически реклами. Те не засягат съдържанието на политическите реклами, нито правилата за провеждане и финансиране на политически кампании. Лични възгледи, политически възгледи, като всяко неспонсорирано журналистическо съдържание или комуникация относно организацията и участието в избори (напр. обяви на кандидати) от официални национални или европейски източници не се засягат.

 

Цитат

Докладчикът Сандро Гози (Renew, FR) каза: „Цифровите технологии правят гражданите по-уязвими към дезинформация и чужда намеса. Сега повече от всякога е изключително важно да защитим нашите демократични и изборни процеси. Приетите днес правила играят ключова роля в подпомагането на гражданите да разпознаят кой стои зад политическо послание и да направят информиран избор, когато се отправят към урните. С наближаването на европейските избори призоваваме всички големи онлайн платформи да започнат да прилагат новите правила възможно най-скоро и да гарантират, че цифровото пространство остава безопасно място за обмен на политически идеи и мнения.

 

Пресконференция

Докладчикът даде пресконференция след пленарното гласуване на новите правила за прозрачна и сигурна политическа реклама. Гледайте го на повторение тук.

 

Следващи стъпки

След приемането на пленарно заседание (с 470 „за“ срещу 50 „против“ и 105 „въздържал се“) Съветът трябва да приеме официално текста.

Правилата ще се прилагат 18 месеца след влизането им в сила, докато определенията и мерките за недискриминационно предоставяне на трансгранична политическа реклама (включително за европейски политически партии и политически групи) ще се прилагат още 20 дни след публикуването в ЕС Официален вестник.

С тези правила Парламентът отговаря пряко на опасенията на гражданите относно безопасно и надеждно цифрово общество, по-специално предложение 33 (5) от доклада относно Конференцията за бъдещето на Европа.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев