Членове на ЕП и белгийското председателство на Съвета се споразумяха за оптимизиране на маршрутите на полетите

Европейски парламент
07.03.2024 / 19:28

Десетилетие преговори доведе до споразумение между Европейския парламент и белгийското председателство на Съвета за нови правила на ЕС за оптимизиране на маршрутите на полетите, намаляване на закъсненията на полетите и намаляване на емисиите на CO2.

Споразумението въвежда планове за ефективност на аеронавигационното обслужване за подобряване на мрежовото управление на въздушното пространство на ЕС, със задължителни цели и стимули за по-ефикасни и екологични полети. Създава се независим консултативен съвет за преглед на изпълнението, който да подпомага Комисията и държавите-членки при вземането на решения относно изпълнението на тези планове.

Договорените текстове също така включват разпоредби за това аеронавигационните услуги и управлението на мрежата да допринасят за климатичната неутралност чрез определяне на цели на ЕС за ефективност по отношение на капацитета, ефективността на разходите, климата и екологичните фактори за аеронавигационните услуги. Освен това Комисията ще трябва да проведе проучване, за да определи как таксите, налагани на потребителите на въздушното пространство, могат да насърчат по-щадящи околната среда практики, като използване на най-енергийно ефективните налични маршрути или алтернативни чисти технологии за задвижване. Споразумението също така има за цел да отвори пазара на аеронавигационни услуги, позволявайки на доставчиците да купуват други аеронавигационни услуги при пазарни условия.

Снимка: sliven.net
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев