Среща за подготвителни дейности за присъединяване на България към ОИСР

...........................................
25.03.2024 / 16:59

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел ръководи среща на Междуведомствения координационен механизъм за процеса на разговори и подготвителни дейности за присъединяване на България към ОИСР.

По време на срещата бяха представени констатации и препоръки от технически прегледи, както и мерки, предприети и планирани за привеждане на политиките в съответствие със стандартите на ОИСР. Екип, работещ по въпросите на ОИСР в посолството на Република България в Париж, Франция, също беше одобрен. Допълнение към Националната пътна карта с дейности по сътрудничество ОИСР за тригодишния период от 2023 до 2025 г. също беше одобрено.

Мария Габриел изрази благодарност към членовете на МКМ и екипите на ресорните министерства за тяхната упорита работа, постигнати резултати и последователен ангажимент. Тя подчерта значението на Народното събрание в процеса по присъединяване на България към ОИСР за бързото приемане на важни законодателни промени. Създаването на специализирана парламентарна комисия към Народното събрание също се обмисля като важен механизъм, залегнал в препоръките на организацията.

Докладът за България е положителен, като отразява очакванията за политическа стабилност и добрите темпове, с които страната се движи. Той признава постигнатия досега напредък и предстоящите прегледи по присъединяването. Посещение на делегация, ръководена от заместник-генералния секретар на ОИСР, Улрик Кнудсен, е планирано от 2 до 4 април, за да потвърди ангажимента за завършване на преговорния процес.

Снимка: Министерство на външните работи
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев