България трябва да предостави национален доклад по Кодекса на поведение в областта на политико-военните аспекти на сигурността

...........................................
28.03.2024 / 10:29

До 15 април 2024 г. България трябва да предостави национален доклад по Кодекса на поведение в областта на политико-военните аспекти на сигурността (Code of Conduct on Politico-military Aspects of Security) на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Тази информация се споделя годишно между държавите-членки на ОССЕ и се подготвя съвместно от Министерство на външните работи, Министерство на отбраната и Министерство на вътрешните работи въз основа на попълнения от страните-членки на ОССЕ Въпросник. Повечето от въпросите са в сферата на компетентност на Министерството на отбраната и се отнасят до нормативната рамка, която управлява планирането на отбраната, гражданския контрол, ролите и задачите на въоръжените сили, изпълнението на военната служба, обучението по международно хуманитарно право, правните и административни процедури за защита на правата на личния състав на въоръжените сили и други.

Кодексът на поведение в областта на политико-военните аспекти на сигурността е основен документ, приет от страните-членки на ОССЕ през 1994 г. Той установява принципите на добро управление в сектора на сигурността и служи като механизъм за мониторинг на тяхното прилагане. Кодексът влезе в сила на 1 януари 1995 г. Този редовен обмен на информация допринася за укрепване на доверието и сигурността между страните. Като допълнителен акт на прозрачност, докладите се публикуват на уебсайта на ОССЕ.

Снимка: Министерство на отбраната
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев