Областният управител инж. Маринчо Христов свика Областната епизоотична комисия

...........................................
03.04.2024 / 09:32

Вчера областният управител инж. Маринчо Христов свика Областната епизоотична комисия поради наличието на огнище на африканската чума по свинете в област Пловдив. На срещата присъстваха представители на различни организации, включително ОДБХ, БВС, ИАСРЖ, РЗИ, ТД „НС“, ОД Земеделие, ПИП при ОДМВР-Сливен, РДПБЗН, ОПУ и Софарма-Сливен.

Д-р Веселин Василев информира комисията за текущата епидемиологична ситуация. В района на град Съединение бяха открити изхвърлени трупове на домашни свине без идентификация, като пробите от тези животни показаха положителен резултат за африканска чума. Бяха напомнени мерките, посочени в плана за контрол и предотвратяване на разпространението на заболяването в България, които включват ограничение на броя на домашните свине до 3 бр., които трябва да бъдат маркирани, и забрана за отглеждане на свине майки в домашни условия. Въпреки това, броят на регистрираните домашни прасета остава нисък. Регистрацията им е безплатна, така че беше напомнено на присъстващите за тази възможност.

Д-р Даниела Калева, директор на ДНЗБ-РЗИ, поясни, че заболяването не засяга човешкото здраве, но може да причини значителни икономически загуби. Хората обаче могат да действат като разпространители, без да показват симптоми. Инженер Христов предложи на страницата на БАБХ да бъде публикувана подробна информация за болестта, за да се предотврати масова паника сред населението. Той също така подчерта необходимостта от по-строги мерки и подобрена координация между съответните органи.

Комисията обсъди и други въпроси, свързани със замърсяването на сметищата и предизвикателствата пред правоприлагащите органи при налагането на контрол. В резултат на това областният управител издаде заповед с конкретни мерки за предотвратяване на разпространението на африканска чума по свинете. Тези мерки включват провеждане на общински епизоотични комисии, инвентаризация на свиневъдни обекти в лични стопанства три пъти годишно, извършване на клинични прегледи и проверки на биосигурността от регистрирани ветеринарни лекари четири пъти годишно, засилване на пасивния надзор на територията и докладване за всички подозрения за заболяване при свинете от регистрирани ветеринарни лекари. Освен това ще бъдат предоставени информационни материали на собствениците на прасета в лични стопанства и ще бъде упражняван контрол върху онлайн търговията с животни.

Още снимки от новината

...........................................
...........................................

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев