Най-бедните пенсионери в България ще получат Великденски добавки

Снимката е илюстративна
03.04.2024 / 20:17

Депутатите от Социалната комисия в парламента одобриха на първо четене законопроект за промени в бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО), който цели изплащането на великденски добавки на пенсионерите. Законопроектът е внесен от ГЕРБ-СДС и ДПС и предвижда пенсионерите с пенсии до линията на бедност от 526 лева, включително, да получат по 75 лева, като за целта се отпускат 40 милиона лева, съобщи БНР.

Комисията отхвърли друг законопроект, внесен от Възраждане, който предлагаше великденска добавка от 100 лева за всички пенсионери. И двата проекта предстои да бъдат обсъдени в пленарната зала.

Председателят на Комисията по социална политика Деница Сачева коментира, че с внесения проект се възстановява практиката за надбавки за най-бедните пенсионери, които в момента са 534 000. Искрен Арабаджиев от ПП-ДБ смята, че "предизборната кампания е отворена". Сачева отговори, че изборите още не са насрочени и няма как това решение да е предизборен акт. Тя добави, че ако през втората половина на годината има затруднения, от НОИ могат да поискат необходимата актуализация.

Георги Гьоков от социалистическата партия обяви, че БСП ще внесат предложение в законопроекта добавките да са диференцирани според размера на пенсиите, но да се дават на всички пенсионери.

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев