България е в топ 10 в ЕС по производство и износ на велосипеди и компоненти

...........................................
05.04.2024 / 21:43

Заместник-министърът на транспорта и съобщенията Анна Михнева-Натова обяви, че България е сред първите десет държави в Европейския съюз по отношение на производството и износа на велосипеди и компоненти. Тази информация беше споделена по време на заседание на Неформалния съвет на министрите на транспорта на ЕС, което се проведе в Брюксел на 3-4 април 2024 г.

Декларация за насърчаване и развитие на велосипедния транспорт беше подписана от министрите на страните членки на ЕС. С този документ държавите се ангажират да работят заедно за увеличаване на потенциала на велосипедите като средство за транспорт и за признаването им като важен елемент в градската мобилност. Зам.-министър Натова отбеляза, че добрата позиция на страната в тази индустрия представлява значителен икономически потенциал и ползи за малкия и среден бизнес, участващ в производството и предоставянето на услуги в тази област.

Като пример тя посочи няколко града в България, които са разработили програми за насърчаване на велосипедния транспорт. Тези инициативи включват системи за наемане на велосипеди, велопаркинги и велоалеи, предимно финансирани чрез европейски фондове.

По време на сесията, фокусирана върху укрепването на устойчивостта на европейските транспортни мрежи, зам.-министър Натова подчерта важността на Механизма за свързване на Европа (МСЕ) и ролята му в подпомагането на развитието на инфраструктурата в България. Тя подчерта, че основната цел на страната е да изгради и модернизира транспортната инфраструктура, тъй като това е решаващ фактор за националната и европейската сигурност.

Снимка: Министерство на транспорта и съобщенията
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев