МВнР проведе двустранни консултации с делегация на Министерството на външните работи на Румъния

...........................................
06.04.2024 / 10:57

На 4 април 2024 г. в Министерство на външните работи на Република България се проведоха двустранни консултации с делегация на Министерството на външните работи на Румъния. Двете страни обсъдиха консулски въпроси, произтичащи от членството на България и Румъния в Шенген, както и въпроси, свързани с реакциите и управлението на кризисни ситуации.

Двустранните консултации бяха оценени като изключително полезни и навременни в контекста на съвместното присъединяване на двете страни към Шенгенското пространство по въздух и вода и сходните предизвикателства, пред които те са изправени като държави-членки на ЕС. Участниците стигнаха до консенсус, че тясното сътрудничество и координираните действия са верният път към успешното пълноправно членство в Шенген. Бе направен анализ на напредъка, постигнат до момента, като бяха идентифицирани добри практики и успешни политики. Обменена беше практическа и техническа информация, както и опит в областта на адаптирането на националната правна рамка спрямо законодателството на Шенген. Делегациите се съгласиха да проведат следваща среща по същата тема и да задълбочат сътрудничеството си в бъдеще.

От румънска страна участие взеха посланикът на Румъния в България Н.Пр. г-жа Бръндуша Йоана Предеску, генералният директор на консулския отдел г-н Богдан-Михай Стънеску и г-н Андрей Ферендино, началник на Оперативния център за спешни ситуации в румънското Министерство на външните работи. От българска страна, водещите представители бяха г-н Георги Воденски, директор на дирекция „Консулски отношения“, и г-жа Таня Димитрова, директор на дирекция "Ситуационен център".

Снимка: МВнР
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев