Битовите клиенти ще излязат от 1 юли на свободния пазар на електроенергия

...........................................
06.04.2024 / 20:58

Битовите клиенти ще излязат от 1 юли 2024 г. на свободния пазар на електроенергия, премахвайки регулирания пазар и ролята на Националната електрическа компания (НЕК) като обществен доставчик. Това са част от промените, свързани с пълната либерализация на пазара на електроенергия, обсъдени по време на форума Energy of tomorrow, организиран от Investor.bg, на който присъстваше и Николай Налбантов, директор на дирекция „Енергийни стратегии и политики за устойчиво енергийно развитие“ в Министерство на енергетиката.

Въпреки тези промени, цените за битовите потребители няма да се променят в преходния период. Правителството ще определи базова стойност на електроенергията за битовите клиенти, докато Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще определи надбавка, която покрива разходите и гарантира определена печалба на крайните снабдители. Очаква се тази надбавка да бъде около 7%. Базовата стойност и надбавката ще образуват цената, която битовите клиенти ще плащат за доставената електроенергия след 1 юли. Ако определената от правителството базова стойност е под борсовата цена на електроенергията, крайните снабдители, които ще купуват от борсовия пазар, ще бъдат компенсирани. Обратно, ако борсовата цена е по-висока от определената базова цена, крайните снабдители ще трябва да внесат разликата във Фонд „Сигурност на електроенергийната система“.

КЕВР предстои да приеме промени в наредбите за регулиране на цените на електроенергията и за лицензиране на дейности в енергетиката. Освен това беше приета изцяло нова наредба за присъединяване на обекти към електрическите мрежи. Технически въпроси, все още неясни за крайните снабдители, включват периоди на фактуриране, избор на борсов сегмент за снабдяване с електроенергия и други.

Снимка: pexels.com
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев