Центърът за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО отбеляза девет години от акредитацията

...........................................
07.04.2024 / 20:38

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов присъстваха на тържествено събитие по повод деветата годишнина от акредитацията на Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия (CMDR COE). Центърът играе решаваща роля в подкрепата на усилията на НАТО в областта на подготовката, адаптирането и адекватния отговор на възникващите заплахи и рискове.

Заместник-министър Запрянов похвали забележителното развитие на центъра през годините и международното признание на неговата роля в управлението на кризи и реакцията при бедствия. Той оцени нарастващия интерес към обученията и експертизата, които центърът предоставя. Новият пилотен курс по теми за когнитивна война демонстрира способността на центъра да остане уместен по основните и възникващи проблеми в сферата на сигурността.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов изрази благодарността на военното ръководство на Министерството на отбраната за професионализма и отдадеността на персонала на Центъра. Той подчерта важността на центъра в настоящата сложна среда за сигурност в регионален и глобален мащаб, тъй като допринася за растежа на способностите на Алианса за реагиране на кризи чрез своята експертиза и обмен на информация и опит между държавите-членки на НАТО.

През последните 9 години Центърът си сътрудничи тясно със Съюзното командване на НАТО по трансформация (HQ SACT), Главната квартира на НАТО и страните-членки на Алианса. Неговата мисия е да събира, анализира и разпространява информация и поуки от практиката в подкрепа на експертите и професионално ангажираните лица, работещи в отговор на кризи, бедствия и аварии. Проектът включва България, Гърция, Полша, Румъния и Унгария, съобщават от Министерство на отбраната.

Снимка: Министерство на отбраната
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев