ЕП одобри нови правила на Европейския съюз за събиране, пречистване и изхвърляне на градските отпадъчни води

Европейски парламент
10.04.2024 / 20:43

Европейският парламент одобри нови правила на Европейския съюз за събиране, пречистване и изхвърляне на градските отпадъчни води. С 481 гласа „за“, 79 „против“ и 26 „въздържал се“ Парламентът прие споразумението, постигнато със Съвета през януари 2024 г. за преразглеждане на стандартите на ЕС за управление на водите и пречистване на градските отпадъчни води с цел по-добра защита на общественото здраве и околната среда.

До 2035 г. градските отпадъчни води ще бъдат подложени на вторично пречистване (т.е. премахване на биоразградими органични вещества), преди да бъдат изхвърлени в околната среда, във всички агломерации с размер от 1000 еквивалента население (pe, стандартна мерна единица, описваща средното замърсяване, отделяно от един човек на ден) или повече. До 2039 г. третичното пречистване (т.е. отстраняването на азот и фосфор) ще се прилага във всички пречиствателни станции за отпадъчни води, покриващи 150 000 е.ж. и повече, а до 2045 г. в тези, покриващи 10 000 е.ж. Допълнително третиране, премахващо широк спектър от микрозамърсители („кватернерно третиране“) ще бъде задължително за всички инсталации над 150 000 pe (и над 10 000 e.j. въз основа на оценка на риска) до 2045 г.

Мониторингът на различни параметри на общественото здраве (като известни вируси и възникващи патогени), химически замърсители, включително така наречените „вечни химикали“ (пер- и полифлуороалкилови вещества или PFAS), микропластмаси и антимикробна резистентност ще бъдат стриктно наблюдавани. Законът въвежда разширена отговорност на производителя (EPR) за лекарствени продукти за хуманна употреба и козметични продукти, за да покрие разходите за кватернерно третиране (за отстраняване на микрозамърсители от градските отпадъчни води). Най-малко 80% от разходите ще бъдат поети от производителите, допълнени от национално финансиране.

Страните от ЕС ще бъдат задължени да насърчават повторното използване на пречистени отпадъчни води от всички градски пречиствателни станции за отпадъчни води, когато е подходящо, особено в райони с недостиг на вода. Съветът също трябва официално да одобри споразумението, преди то да може да влезе в сила.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев