ЕП удължи настоящите правила за сексуално насилие над деца онлайн до 3 април 2026 г.

Европейски парламент
10.04.2024 / 20:56

Европейският парламент одобри удължаването на освобождаването от правилата на ЕС за поверителност, което улеснява откриването на материали за сексуално насилие над деца онлайн. С 469 гласа „за“, 112 „против“ и 37 „въздържал се“, евродепутатите одобриха временно удължаване на текущата дерогация за електронна поверителност, която позволява доброволното откриване от интернет платформи на материали със сексуално насилие над деца (CSAM) онлайн.

Дерогацията ще бъде удължена до 3 април 2026 г., за да може да се постигне споразумение относно дългосрочната правна рамка за предотвратяване и борба със сексуалното малтретиране на деца онлайн. Едновременно с това отчитането на доброволните мерки, предприети от компаниите за откриване на CSAM, ще бъде хармонизирано.

Докладчикът Биргит Сипел (S&D, Германия) каза: „Сексуалното насилие над деца е ужасно престъпление и ние трябва да предотвратим разпространението му онлайн. Поради тази причина ние се съгласихме да разширим дерогацията, която позволява на някои компании да използват технология за откриване на онлайн материали със сексуално малтретиране на деца."

Парламентът вече има позиция относно предложението за постоянни правила за борба и предотвратяване на сексуалното насилие над деца в интернет, но Съветът все още не е съгласен относно своя мандат за преговори. Следователно удължаването е необходимо, за да се предотврати правен вакуум. Временното споразумение относно дерогацията сега ще трябва да бъде официално прието от Съвета, преди да стане закон.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев