В четвъртък ЕП одобри планове за улесняване на навлизането на възобновяеми и нисковъглеродни газове на газовия пазар на ЕС

Европейски парламент
11.04.2024 / 20:33

В четвъртък евродепутатите одобриха планове за улесняване на навлизането на възобновяеми и нисковъглеродни газове, включително водород, на газовия пазар на ЕС. Новата директива и регламент за пазарите на газ и водород имат за цел да декарбонизират енергийния сектор на ЕС, като подобрят производството и интегрирането на възобновяеми газове и водород. Мерките са предназначени да осигурят енергийните доставки, нарушени от геополитическото напрежение, особено руската война срещу Украйна, и да се справят с изменението на климата.

Директивата беше приета с 425 гласа „за“, 64 „против“ и 100 „въздържал се“, докато регламентът получи 447 гласа „за“, 90 „против“ и 54 „въздържал се“. Новият регламент ще засили механизмите за справедливо ценообразуване и стабилни енергийни доставки и ще позволи на страните членки да ограничат вноса на газ от Русия и Беларус.

Законодателството ще въведе съвместна система за закупуване на газ, за ​​да се избегне конкуренцията между държавите-членки и пилотен проект за укрепване на пазара на водород в ЕС за пет години. Регламентът също така се фокусира върху увеличаване на инвестициите във водородна инфраструктура, особено във въглищни региони, насърчавайки прехода към устойчиви енергийни източници като биометан и нисковъглероден водород.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев