ЕП призова Съвета да добави сексуално и репродуктивно здраве и правото на безопасен и законен аборт към Хартата на основните права на ЕС

Европейски парламент
11.04.2024 / 20:47

В четвъртък евродепутатите призоваха Съвета да добави сексуално и репродуктивно здраве и правото на безопасен и законен аборт към Хартата на основните права на ЕС. В резолюция, приета с 336 гласа „за“, 163 „против“ и 39 „въздържал се“, евродепутатите искат да запишат правото на аборт в Хартата на основните права на ЕС – искане, което са отправяли няколко пъти.

Депутатите осъждат отстъпването на правата на жените и всички опити за ограничаване или премахване на съществуващите защити за сексуално и репродуктивно здраве и права (СРЗП) и равенството между половете, които се случват в световен мащаб, включително в държавите-членки на ЕС. Те искат член 3 от Хартата да бъде изменен, за да гласи, че „всеки има право на телесна автономия, на свободен, информиран, пълен и всеобщ достъп до СРЗП и до всички свързани здравни услуги без дискриминация, включително достъп до безопасен и законен аборт”.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев