Николай Найденов участва в 145-ото заседание на Комитета по заетост, труд и социални въпроси на ОИСР

...........................................
11.04.2024 / 21:36

Заместник-министърът на труда и социалната политика Николай Найденов подчерта важността на присъединяването на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) като ключова стъпка за изграждане на модерно демократично общество и просперираща пазарна икономика. Той говори за напредъка на страната ни в области като укрепване на пазара на труда, социална политика, пенсионна система и политики за благосъстоянието на децата и семейството по време на 145-ото заседание на Комитета по заетост, труд и социални въпроси на ОИСР във връзка с представянето на доклада от техническия преглед на България.

Найденов благодари за положителните оценки относно напредъка на България в някои области, като например подобрението на пазара на труда, промените в Кодекса на труда, които укрепват рамката за социален диалог, борбата с недекларирания труд и измененията в Закона за насърчаване на заетостта. Според доклада от техническия преглед страната ни се представя на средно ниво по отношение на заетостта и безработицата в сравнение с другите членове на Организацията.

Заместник-министърът подчерта, че България е адресирала по-голямата част от предизвикателствата, идентифицирани от ОИСР, чрез своята стратегическа рамка и конкретни планове за действие, като например справянето с демографската трансформация, подкрепата от Европейския социален фонд плюс за инициативи за развитие на работната сила и подобряването на системата за социално подпомагане. Очаква се положителното становище на Комитета по заетост, труд и социални въпроси към ОИСР, което ще отбележи края на прегледа за присъединяване на страната ни към организацията в тази област.

Снимка: Министерство на труда и социалната политика
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев