В Областна администрация – Сливен се проведе регионалната конференция на тема „Прибери се у дома след работа! Там някой те очаква“

...........................................
12.04.2024 / 20:56

Днес в заседателната зала на Областна администрация в Сливен се проведе регионална конференция на тема „Прибирам се вкъщи след работа! Някой ме чака там“. Инициативата е на Главната инспекция по труда и Министерството на труда и социалната политика, като част от националната кампания за превенция на трудовия травматизъм.

Областният управител инж. Маринчо Христов участва в конференцията заедно с други представители на институции и работодатели. Те обсъдиха значението на създаването на безопасна работна среда и предотвратяването на трудови злополуки.

Г-н Димо Иванов, главен директор на Главна дирекция "Инспекция на труда", изрази вълнението си от важността на инициативата. Той подчерта, че няма нищо по-ценно от човешкия живот и че целта на кампанията е да създаде среда на нетърпимост към неспазването на здравословните и безопасни условия на труд по време на работа.

През 2023 г. в страната са станали 540 трудови инцидента, като най-много са в строителния сектор. Най-често срещаните причини за трудови злополуки са падане от височина, премазване, удар от падащ предмет, поражения от електрически ток, затрупване от земни маси и др. От началото на 2024 г. има 15 смъртни случая на работното място.

Г-н Иванов посочи, че основните причини за неспазване на правилата за безопасност са гоненето на срокове, подценяването на мерките от страна на работодателите и надценяването на собствените способности от страна на работниците.

Областният управител инж. Маринчо Христов отбеляза, че българският работник е по-дисциплиниран, когато работи за чуждестранни компании поради постоянните проверки и тежки санкции. Той предложи местните работодатели да изискват стриктно спазване на правилата и задълженията на служителите, посочени в длъжностните им характеристики.

Още снимки от новината

...........................................
...........................................

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев