Филм от Германия спечели тази година Европейската награда на публиката "LUX 2024"

Филмът-победител на наградата LUX за 2024 г. „The Teachers' Lounge“ разказва история за Карла, млада учителка в гимназията. © EP
16.04.2024 / 21:05

Филмът „The Teachers' Lounge“, режисиран от германския режисьор Илкер Чатак, спечели Европейската награда за филм на публиката LUX 2024 във вторник на церемония в сградата на Европейския парламент в Брюксел. Филмът, копродукция между Германия и Турция, разказва историята на Карла, млада гимназиална учителка, която се опитва да направи разлика в професията си, въпреки че колегите й не споделят нейните идеалистични виждания.

Когато поредица от неразкрити кражби създават напрежение сред преподавателите, Карла решава да използва скрита камера, за да разкрие крадеца. Нейните открития обаче имат неочаквани последици, тъй като разкриват корупцията и алчността, които съществуват сред колегите й. Докато ситуацията се развива, Карла е изправена пред морална дилема, която заплашва да разруши живота й.

Заместник-председателят на Европейския парламент Евелин Регнер (S&D, Австрия) отбеляза значението на културата и киното за укрепване на чувството за споделена европейска идентичност и припомни важността на демокрацията, особено предвид предстоящите европейски избори.

Съсценаристът и режисьорът на филма-победител Илкер Чатак, сценаристът Йоханес Дюнкер и продуцентът Инго Флайс изразиха своята благодарност за признанието, като подчертаха ролята на учителите като невъзпяти герои на обществото. Те посветиха наградата на учителите.

Другите четири филма, избрани за наградата, бяха: „20 000 вида пчели“ на испанския режисьор Естибализ Уресола Солагурен, „Падали листа“ на финландския режисьор Аки Каурисмаки, „На адаманта“ на френския режисьор Никола Филибер и „Димна сауна сестринство“ от естонската режисьорка Анна Хинтс.

Печелившият филм беше избран чрез комбиниране на публично гласуване и гласуване на членовете на ЕП, като всеки от тях беше претеглен на 50%.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев