Ново проучване на Евробарометър показва повишена информираност и загриженост сред европейските граждани

Европейски парламент
17.04.2024 / 13:36

Ново проучване на Евробарометър показва повишена информираност и загриженост сред европейските граждани относно настоящия геополитически контекст преди изборите през юни. Интересът към изборите нараства, като 60% заявяват, че се интересуват от гласуване през юни, увеличение с 3 процентни пункта спрямо есента на 2023 г. и 11 процентни пункта спрямо февруари/март 2019 г. Вероятността да гласуват също се увеличава до 71%, което е увеличение с 3 процентни пункта спрямо есента на 2023 г. и 10 процентни пункта спрямо февруари/март 2019 г.

Гражданите на ЕС разбират значението на тези избори, като 81% вярват, че те правят гласуването още по-важно в настоящия геополитически контекст. Председателят на Европейския парламент Роберта Метсола призова гражданите да гласуват на предстоящите европейски избори, за да укрепят европейската демокрация и да оформят бъдещето на Европа.

Проучването също така показва, че 56% от гражданите на ЕС искат Европейският парламент да играе по-важна роля, докато само 28% биха предпочели по-малка роля. Гражданите дават положителен или неутрален образ на Европейския парламент, като само 18% го виждат негативно.

Въпросите, които европейските граждани искат да бъдат разгледани по време на предизборната кампания, включват борбата с бедността и социалното изключване (33%), подкрепата за общественото здраве (32%) и подкрепата за икономиката и създаването на нови работни места (31%). Отбраната и сигурността на ЕС се превърнаха във важен приоритет за кампанията в девет държави, водени от Дания, Финландия и Литва.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев