Жълт и оранжев код за валежи и гръмотевици обявиха за днес синоптиците

Времето за 21.04.2024 г.
21.04.2024 / 11:25

Днес Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде предупредителни кодове за различни опасни метеорологични явления в цялата страна. Оранжев код с предупреждение за значителни валежи от дъжд, придружени с гръмотевици, е обявен в областите Благоевград и Смолян, което показва потенциален риск от наводнения на имоти и инфраструктура, както и смущения в електричеството, комуникациите и водоснабдяването. Възможно е да се наложи частична евакуация, а шофирането може да бъде опасно поради намалена видимост и риск от аквапланинг.

Жълт код за значителни валежи и гръмотевици е обявен за следните области: Бургас, Варна, Велико Търново, Видин (само за общините Белоградчик, Брегово, Бойница, Грамада, Кула, Макреш и Чупрене), Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана (само за общините Берковица, Вършец, Георги Дамяново, Монтана и Чипровци), Пазарджик, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, София град, София област, Търговище, Шумен и Ямбол.

Този код предупреждава за потенциални локални наводнения, предизвикателства при шофиране поради намалена видимост и риск от аквапланинг. Възможно е също така да има прекъсвания на дейности на открито. От шофьорите се изисква повишено внимание и готовност за адаптиране на стила на шофиране към моментните условия.

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев