Заместник-министърът на икономиката и индустрията Николай Павлов участва в заседание на Икономическия и социален съвет

...........................................
21.04.2024 / 13:32

Заместник-министърът на икономиката и индустрията Николай Павлов подчерта потенциала на Службите по търговско-икономическите въпроси (СТИВ) при посолства и консулства на България в чужбина да допринесат за привличането на висококвалифицирани работници от трети държави. Той отбеляза, че тези служби могат да разпространят информация относно търсенето на квалифицирана работна ръка от страна на българския бизнес и да улеснят процеса чрез съдействие при обработката на документи за кандидатстване за работа.

По време на заседание на Икономическия и социален съвет (ИСС), който обсъди и прие „Анализ на възможностите за опростяване и ускоряване на процедурите за достъп до пазара на труда на работници и висококвалифицирани кадри от трети страни за нуждите на българския бизнес“, Павлов подчерта значението на задържането на талантливи професионалисти в България и привличането обратно на сънародниците ни, живеещи в чужбина. Той обаче предупреди, че този процес трябва да се извършва в съответствие с разпоредбите на Европейския съюз, без да се предизвиква социално напрежение или заплахи за националната сигурност.

За постигане на целите за наемане на висококвалифицирани кадри от трети страни е необходима тясна координация между всички участващи институции, за да се определят необходимите бройки, квоти и пазари. Зам.-министър Павлов изрази увереност, че препоръките, направени в анализа, ще подкрепят българските работодатели в усилията им да намерят подходящите таланти.

Документът предлага също така определяне на водеща институция в дебата за трудовата миграция, съгласуване на законодателни инициативи и подобряване на дигитализацията на процесите, свързани с наемането на висококвалифицирани работници от трети страни. Министерството на икономиката има за цел да насърчи диалога с бизнеса и институциите за разработване на план за действие в областта на трудовата миграция до 2024 г., включително конкретни мерки за справяне с предизвикателствата, пред които е изправена страната при намирането на квалифицирана работна ръка.

Още снимки от новината

...........................................

 

Снимка: Министерство на икономиката и индустрията
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев