САЩ одобри военна помощ за Украйна след месеци отлагане

...........................................
21.04.2024 / 17:08

Камарата на представителите на САЩ одобри военна помощ за Украйна в размер на 61 милиарда долара. Пакетът беше одобрен с 311 гласа „за“ и 112 „против“, съобщи Дарик радио. Това дълго отлагано гласуване беше посрещнато с критика от противниците на помощта за Украйна в Конгреса. След споразумение между двете основни партии, финансовият пакет беше успешно гласуван. Очаква се президентът Джо Байдън да ратифицира законопроекта, а първите пратки с военна помощ да бъдат изпратени в рамките на дни.

Президентът Байдън похвали законодателите за тяхното единство в подкрепата на Украйна и предостави изявление, в което се казва, че средствата ще помогнат за предоставянето на критична подкрепа на Израел и Украйна, ще осигурят жизненоважна хуманитарна помощ за региони като Газа, Судан, Хаити и други, и ще укрепят сигурността и стабилността в Индо-Тихоокеанския регион.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски приветства помощта, заявявайки, че тя ще помогне за спасяването на хиляди животи и ще подкрепи икономиката на страната му. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче критикува решението, като твърди, че то ще обогати Съединените щати за сметка на Украйна и ще доведе до повече жертви сред украинците поради действията на правителството на Киев.

Снимка: pexels.com
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев