През април 534 000 пенсионери ще получат еднократна добавка от 100 лева за Великден

Снимката е илюстративна
22.04.2024 / 11:04

През април 534 000 пенсионери ще получат еднократна добавка от 100 лева за Великден. Тези средства ще бъдат изплатени от Националния осигурителен институт (НОИ) на 26 април, за да могат възрастните хора, живеещи под прага на бедността, да ги получат преди празниците. Тази информация беше съобщена от министъра на труда и социалната политика Ивайло Иванов в телевизионното предаване „Защо, господин министър?“ по bTV.

Решението за отпускане на тази допълнителна помощ е взето от Народното събрание, което постановява, че всички лица, получаващи пенсии под линията на бедност от 526 лева, ще имат право на нея. Министър Иванов подчерта, че поради ограничените ресурси на НОИ не всички пенсионери ще получат добавката, тъй като това би изисквало допълнителни 200 милиона лева, които институтът няма. Добавките не са свързани с пенсионната система, а се финансират от държавния бюджет и се изплащат чрез НОИ.

Министър Иванов изрази мнение, че подобни бонуси не трябва да бъдат включени в изчислението на пенсиите, тъй като биха могли да повлияят на пенсионната система и осигурителната система на държавата. Той поясни, че когато се изплащат отделни суми, те не засягат пенсионната система, стига да се използват само техническите бази данни на НОИ.

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев