Позволиха първата имунизация срещу коклюш да бъде прилагана по-рано при бебетата

...........................................
23.04.2024 / 11:26

Премиерът Димитър Главчев проведе среща с министъра на здравеопазването д-р Галя Кондева, заместник-министъра на образованието и науката Емилия Лазарова и главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Те взеха решение Министерство на здравеопазването да позволи първата имунизация срещу коклюш да се прилага по-рано, на около шест седмици след раждането, вместо както е посочено в Имунизационния календар - след втория месец на бебето, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Това се дължи на факта, че в момента повечето случаи на заболяване са при деца на възраст под една година и усложненията при новородените са по-често срещани.

Министър Кондева информира, че ситуацията се наблюдава постоянно, а увеличаването на заболеваемостта не е неочаквано, тъй като подобни пикове се наблюдават обикновено на всеки три до пет години. Доц. Кунчев потвърди този факт, като добави, че повишеният брой случаи се наблюдава от средата на миналата година в различни страни в Европа и извън нея. В България досега са докладвани 314 случая на коклюш, в сравнение с четири за същия период на 2023 г.

По време на срещата беше обсъдена и организацията в детските градини и училищата, където не трябва да се допускат деца със симптоми на коклюш. Властите призовават родителите да бъдат отговорни и да задържат децата си от посещения в учебни заведения, ако имат някакви притеснения, и да потърсят медицинска помощ.

Емилия Лазарова от Министерството на образованието и науката съобщи, че внимателно следят ситуацията и събират ежедневна информация за броя карантинирани класове от регионалните управления на образованието. Ако заболеваемостта продължи да нараства, от МОН са готови да въведат дистанционно обучение от вкъщи за отделни паралелки. Премиерът Главчев изрази удовлетворение от предприетите мерки и увереност, че институциите са добре подготвени да се справят със ситуацията. Той заключи, че обществото може да бъде успокоено, тъй като има готовност за реакция.

Снимка: Министерски съвет
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев