НАП напомня, че изтича срока за подаване на данъчна декларация от физическите лица

Снимката е илюстративна
23.04.2024 / 12:55

Националната агенция за приходите (НАП) напомня на физическите лица, които дължат данъци за 2023 г., че ще получат имейли или телефонни обаждания от тях. Тези комуникации имат за цел да информират лицата за техните задължения и да насърчат навременното плащане на дължимия данък. Срокът за подаване на предварително попълнени годишни данъчни декларации е 30 април.

Личните данни, включени в предварително попълнените данъчни декларации, са защитени и достъпни само за служителите на НАП. Преди да бъдат подписани и подадени, предварително попълнените данни трябва да бъдат прегледани, допълнени и коригирани, ако е необходимо. Важно е да се отбележи, че необлагаемите доходи, като например доходи от продажба на лични вещи, могат да бъдат обявени доброволно пред НАП.

Има два основни начина за подаване на данъчна декларация: чрез електронна услуга с персонален идентификационен код (ПИК) или квалифициран електронен подпис (КЕП) в портала на НАП или на хартиен носител в офиса на териториалната дирекция на НАП по постоянен адрес. Самоосигуряващите се лица са длъжни да подават декларации по електронен път.

Неподаването на декларация или неплащането на дължимия данък може да доведе до санкции. Най-важните стъпки при подаване на данъчна декларация включват деклариране на доходи от различни източници, като трудови договори, граждански договори, земеделски субсидии, хонорари, продажби на имущество и др. Годишната данъчна декларация може да бъде подадена онлайн или на хартия в офисите на НАП или по пощата.

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев