По-ранната имунизация на бебета срещу коклюш е временна промяна докато заболяването утихне

Здравният инспектор доц. Ангел Кунчев
23.04.2024 / 14:11

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обяви пред БНР, че разрешението за имунизация срещу коклюш при бебета, навършили месец и половина, ще бъде временна промяна в задължителния календар, докато продължава епидемията от заболяването. Към момента официално регистрираните случаи на коклюш в страната са 314, но се предполага, че действителният брой е около 2000-3000.

Доц. Кунчев предупреди, че не препоръчва ваксиниране на възрастни, включително бременни жени, освен ако не са в първия триместър на бременността. Той обясни, че имунизирана бременна жена след първия триместър може да предаде антитела на детето.

Като алтернатива на ранната имунизация, той предложи изолиране на засегнатите бебета и прилагане на строги хигиенни мерки. Освен това здравните власти препоръчват прилагане на филтри в детски заведения за деца със симптоми и наблюдение на симптомите в училищата. Директорите на училища могат да вземат решение за преминаване към електронно обучение, ако смятат, че е необходимо.

Снимка архив: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев