Ивайло Иванов присъства на среща на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България

...........................................
23.04.2024 / 21:25

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов присъства на среща на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), където обсъдиха възможностите за осигуряване на устойчивост на услугата „Грижа в дома“, увеличаване на цената на един топъл обяд за най-нуждаещите се и реализацията на проектите за ремонт и модернизация на съществуващите домове за стари хора.

Министерство на труда и социалната политика планира да осигури ресурс от приблизително 47 милиона лева, за да гарантира продължаването на процедура „Грижа в дома“ по Програма „Развитие на човешките ресурси“ (ПРЧР) 2021-2027 до края на 2024 г. Министър Иванов подчерта, че има визия за разширяване на услугата, за да се постигне нейната устойчивост.

Програмата за храни и основно материално подпомагане (ПХОМП) ще получи допълнителен ресурс от 12,3 милиона лева, което ще доведе до увеличаване на стойността на порцията топъл обяд от 3,20 лева на човек на ден до 4,15 лева. Това ще стане възможно чрез прехвърляне на средства от ПРЧР към ПХОМП.

В момента се оценяват проектите, подадени от 73 общини за строителни дейности и доставка на оборудване и обзавеждане на 81 дома за стари хора. Бюджетът за тези проекти е 376 милиона лева, осигурени от Плана за възстановяване и устойчивост. Министър Иванов изрази надежда за бързо приключване на процеса на одобрение по време на мандата на служебното правителство.

Снимка: Министерство на труда и социалната политика
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев