Нова резолюция, приета от Европейския парламент, подчертава опасенията относно състоянието на ценностите на ЕС в Унгария

Европейски парламент
25.04.2024 / 09:37

Нова резолюция, приета от Европейския парламент, подчертава опасенията относно състоянието на ценностите на ЕС в Унгария, особено предвид предстоящите избори и унгарското председателство на Съвета. Парламентът осъди сериозни недостатъци, свързани със съдебната система, борбата с корупцията и конфликтите на интереси, свободата на медиите, основните права, конституционната и избирателната система, функционирането на гражданското общество, защитата на финансовите интереси на ЕС и спазването на единния пазар.

Текстът осъжда приемането на Закона за защита на националния суверенитет и създаването на Служба за защита на суверенитета (SPO), заявявайки, че SPO има „обширни правомощия и строга система за наблюдение и санкции, което фундаментално нарушава стандартите на демокрацията [...] и нарушава множество закони на ЕС“. Парламентът изисква от Комисията да поиска от Съда на ЕС временни мерки за незабавно спиране на закона, тъй като той засяга принципа на свободни и честни избори.

Евродепутатите също така осъдиха решението на Комисията да освободи до 10,2 милиарда евро замразени средства от ЕС, което доведе до обжалване пред Съда на ЕС от страна на Парламента. Те подчертаха, че е неразбираемо да се отпускат средства, като се имат предвид продължаващите пропуски в областта на независимостта на съдебната система.

Членовете на ЕП отново подчертаха необходимостта да се определи дали Унгария е извършила „сериозни и постоянни нарушения на ценностите на ЕС“ съгласно по-пряката процедура по член 7, параграф 2 вместо процеса по член 7, параграф 1, който Парламентът започна през 2018 г. и който остава блокиран в Съвета. Те също така изразиха загриженост, че унгарското правителство може да не успее надеждно да изпълни задълженията си като председателство на Съвета през втората половина на 2024 г. и отново призоваха за всеобхватен механизъм за защита на ценностите на ЕС.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев