В Нова Загора се проведе празник на самардалата

...........................................
28.04.2024 / 18:21

За втора поредна година в Нова Загора се проведе Празникът на самардалата, който събра жители и гости на града на Лазаровден – 27 април 2024 г. Събитието се организира от Община Нова Загора и НЧ „Диньо П. Сивков – 1870“. Слънчевият градски площад приютява многобройните участници, които пристигат от близо и далеч, привлечени от славата на новозагорския празник.

Кметът на Общината Галя Захариева и специален гост-водещ Ути Бъчваров откриха второто издание на Празника на самардалата 2024. Организаторите бяха подготвили множество изненади, за да превърнат деня в пъстро народно празненство. Участниците представиха своите кулинарни творения в кулинарна изложба, включваща представители на читалища и пенсионерски клубове от Нова Загора и околните села. Жури, състоящо се от Ути Бъчваров, Галя Захариева и Георги Николов, оцени представянето на участниците.

Докато журито опитваше от различните ястия, на площада звучаха фолклорни ритми, изпълнени от местни състави и школи. Децата и младежите показаха своите умения в народни песни и танци, допринасяйки за празничната атмосфера. Гостите от село Бял кладенец добавиха автентичен самобитен дух към празника, демонстрирайки традиционни техники за приготвяне на гюзлеми със самардала.

Търговското изложение предостави възможност на фирми и земеделски производители от региона и страната да представят своите продукти. Посетителите имаха възможността да опитат различни ястия, приготвени със самардала, както и да закупят пресни продукти.

Ути Бъчваров зарадва публиката със своето кулинарно майсторство и чувство за хумор, приготвяйки свое специално ястие с участието на самардала. Той сподели мъдрост, усмивки и смях, превръщайки деня в незабравимо изживяване за всички присъстващи.

Кметът Галя Захариева изрази своята благодарност и връчи грамота на Димитър Гичев за дългогодишната му подкрепа на ДЮФА „Загорчета“. Наградите бяха връчени от специални гости, включително народните представители Мария Белова и Десислава Танева, екипа на кмета и председателя на читалището домакин Георги Николов.

Десетте отличени получиха дипломи и награди за своите кулинарни творения. Всички участници си тръгнаха с подаръци и грамоти за участие, а новозагорци и гостите на града отнесоха вкъщи спомени, аромат на самардала и топлото усещане от празника.

Участниците си обещаха да се срещнат отново следващата година, запазвайки вълнението, аромата на самардала и незабравимите спомени от Празника на самардалата 2024.

Още снимки от новината

...........................................
...........................................
...........................................
...........................................
...........................................
...........................................

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев