Помощ от ЕС за търсещи работа на стойност 2,2 милиона евро за 603 уволнени работници в Белгия

Европейски парламент
11.07.2023 / 21:43

Парламентът одобри 2,2 милиона евро помощ от ЕС за 603 служители на "Logistics Nivelles SA", които останаха без работа, след като компанията майка реши да затвори техния обект.

Във вторник евродепутатите одобриха искането на Белгия за подкрепа от Европейския фонд за приспособяване към глобализацията за разселените работници (EGF). Те признаха, че „пандемията от COVID-19 и руската агресивна война срещу Украйна са намалили икономическата конкурентоспособност и имат отрицателно въздействие върху икономическия растеж в Белгия“.

„Logistics Nivelles SA“ (LNSA), едно от белгийските дъщерни дружества на глобалната транспортна и логистична фирма „Kuehne + Nagel“, преди предоставяше логистични услуги за пресни и сухи хранителни продукти, вина и спиртни напитки на Carrefour. Kuehne + Nagel реши да го затвори след финансовите затруднения и значителните загуби на LNSA през 2020 г. и 2021 г., като избра да разчита на друго от своите дъщерни дружества.

 

Работници от групи в неравностойно положение

Депутатите отбелязаха, че съкращенията в LNSA се очаква да засегнат особено работници, които са на възраст над 50 години и/или са с ниска квалификация, които може да срещнат трудности при повторното интегриране в стабилна заетост. Затварянето засяга региона Валония в Белгия, където безработицата е по-висока (8,4%) от средната за страната.

Очаква се отпуснатото финансиране да помогне на тези работници да си осигурят нови работни места чрез персонализирани насоки и съвети, обучение и подкрепа за започване на собствен бизнес. Общите прогнозни разходи за тези мерки възлизат на приблизително 2,5 милиона евро, от които ЕФПГ ще покрие 85% (2,2 милиона евро). Валония ще финансира останалите 15% (380 000 евро).

Докладът на докладчика Елени Ставру (ЕНП, Кипър), който препоръчва на парламента да одобри помощта, беше приет с 590 гласа „за“, 46 „против“ и 2 „въздържал се“.

 

Фон

Съгласно регламента за ЕФПГ за периода 2021-2027 г. фондът подкрепя разселени работници и самостоятелно заети лица, които са загубили работата си. Подкрепата от EGF е достъпна за онези, които са засегнати от всички форми на неочаквани значими събития за преструктуриране, включително икономическите последици от пандемията COVID-19 и агресивната война на Русия срещу Украйна, заедно с по-широки икономически тенденции като декарбонизация и автоматизация. Държавите членки могат да кандидатстват за финансиране от ЕС, когато най-малко 200 работници загубят работата си в рамките на определен референтен период.

От създаването си през 2007 г. ЕФПГ е предоставил 686 милиона евро в 175 случая, подпомагайки почти 168 000 души в 20 държави-членки. Подкрепените от ЕФПГ инициативи допълват националните активни мерки на пазара на труда.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев