Депутатите приемат нови правила за повече зарядни станции и по-екологични морски горива

Европейски парламент
12.07.2023 / 08:52

Депутатите одобриха нови правила за повече алтернативни бензиностанции за автомобили и камиони, просто и лесно презареждане и за по-чисти морски горива.

Новите правила са част от пакета „Подготовка за 55 през 2030 г.“, планът на ЕС за намаляване на емисиите на парникови газове с най-малко 55% до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г. и има за цел да декарбонизира транспорта.

 

По-лесни за използване станции за зареждане

Членовете на ЕП успешно договориха, че електрически зарядни басейни за автомобили с мощност от минимум 400 kW ще трябва да бъдат разположени най-малко на всеки 60 km по трасетата на основната TEN-T мрежа до 2026 г., като мощността на мрежата ще се увеличи до 600 kW до 2028 г. За камиони и автобуси, зарядни станции трябва да бъдат осигурени на всеки 120 км. Тези станции трябва да бъдат инсталирани на половината от главните пътища в ЕС до 2028 г. и с изходна мощност от 1400 kW до 2800 kW в зависимост от пътя. Държавите от ЕС трябва да гарантират, че станциите за зареждане с водород по основната мрежа TEN-T ще бъдат разположени поне на всеки 200 км до 2031 г.

Потребителите на превозни средства с алтернативни горива ще трябва да могат лесно да плащат в пунктовете за зареждане (с разплащателни карти или безконтактни устройства и без необходимост от абонамент), като цената на тези „горива“ ще трябва да се показва на kWh, kg или на минута/сесия. Евродепутатите гарантират, че Комисията ще създаде „база данни“ на ЕС с данни за алтернативните горива до 2027 г., за да предостави на потребителите информация за наличността, времето за изчакване или цените на различни станции.

 

По-екологични морски горива

Депутатите приеха и нови правила за по-чисти морски горива. По време на преговорите със Съвета те гарантираха, че корабите ще трябва постепенно да намалят емисиите на парникови газове (ПГ), като намалят количеството ПГ в енергията, която използват (под нивото от 2020 г.) с 2% от 2025 г. до 80% от 2050 г. Това ще се прилага за кораби с бруто тонаж над 5000, които по принцип са отговорни за 90% от емисиите на CO2, и за цялата енергия, използвана на борда в или между пристанищата на ЕС, както и за 50% от енергията, използвана при пътувания, където пристанището на заминаване или пристигане е извън ЕС или в най-отдалечените региони на ЕС.

За да се намали значително замърсяването на въздуха в пристанищата, контейнерните кораби и пътническите кораби ще бъдат задължени да използват захранване от сушата за всички нужди от електроенергия, докато са акостирали на кея в големите пристанища на ЕС от 2030 г. Благодарение на членовете на ЕП, новите правила също определят цел за използване на възобновяеми горива от 2% от 2034 г., ако Комисията докладва, че през 2031 г. възобновяемите горива от небиологичен произход (RFNBO) възлизат на по-малко от 1% от горивния микс.

 

Цитати

Докладчикът на парламента по инфраструктурата за алтернативни горива Петър Витанов (S&D, BG) каза: „Използването на по-устойчиви, възобновяеми и ефективни енергийни решения в транспортния сектор ще помогне за намаляване на емисиите на парникови газове и замърсяването на въздуха, ще подобри качеството на живот на гражданите и ще създаде нови качествени работни места. Новите правила също ще помогнат за разгръщането на повече инфраструктура за зареждане и ще я направят толкова лесна за използване, колкото традиционните бензиностанции.“

Докладчикът на Парламента за устойчивите морски горива Йорген Варборн (ЕНП, Швеция) каза: „Новите правила определят най-амбициозния път в света за декарбонизиране на морския транспорт. Той е насочен към 90 процента от морските емисии на CO2, като същевременно предпазва най-малките собственици на кораби и пристанища от разходи и административна тежест. Те правят Европа водеща в създаването на търсене на устойчиви горива и насърчаване на иновациите.“

 

Следващи стъпки

Новите правила относно инфраструктурата за алтернативни горива бяха приети с 514 гласа „за“, 52 гласа „против“ и 74 „въздържал се“, докато новите правила за устойчиви морски горива бяха подкрепени с 555 гласа „за“, 48 „против“ и 25 „въздържал се“. След като Съветът одобри и двата закона, правилата за инфраструктурата за алтернативни горива ще се прилагат шест месеца след влизането им в сила, а правилата за устойчиви морски горива ще се прилагат от 1 януари 2025 г.

С приемането на новите правила Парламентът отговаря на очакванията на гражданите за подобряване на съществуващата транспортна инфраструктура от екологична гледна точка и за насърчаване на екологичното корабоплаване, както е изразено в предложения 2(7) и 4(5) от заключенията на конференцията за бъдещето на Европа.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев