Бойко Борисов оглави външната комисия, ИТН, БСП и "Възраждане" напуснаха залата

Бойко Борисов
13.07.2023 / 15:06

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов оглави комисията по външна политика, а залата избухна в аплодисменти. Той беше избран с конституционно мнозинство - 161 "за". Негови заместници станаха Екатерина Захариева, Даниел Лорер и Филиз Хюсменова.

Председателски постове в комисиите заеха и повечето от бившите министри от третия кабинет на ГЕРБ. Председател на вътрешната комисия стана шефката на депутатите от ГЕРБ Десислава Атанасова.

От залата обаче отсъстваше опозицията, тъй като депутатите на ИТН, БСП и "Възраждане" напуснаха заседанието в знак на протест срещу групите на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, които, по обвиненията им, са си разпределили предварително комисиите.

ГЕРБ-СДС получи 14 парламентарни комисии, ДПС - 5, а ПП-ДБ - 3. Три от комисиите останаха без ръководство, тъй като председателските места бяха предназначени за представители на опозицията, а оттам оттеглиха номинациите си.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков беше избран за председател на комисията по европейските въпроси. Второто председателско място беше за ДБ, които оглавиха комисията по информационни технологии в лицето на бившия министър Божидар Божанов. Третата комисия е правната, която вече се ръководи от Стою Стоев.

След излизането на трите опозиционни групи от пленарната зала независимият Радостин Василев отбеляза, че той сам е останал единствената опозиция. Той беше и единственият, гласувал срещу това Борисов да стане председател на външната комисия.

"ГЕРБ днес тържествуват, те постигнаха целта на сглобката. Борисов е избран, вече в настроение, сега за Барселона ли ще отговаряте", попита Василев.

Източник: https://dnes.dir.bg/politika/boyko-borisov-oglavi-vanshnata-komisiya-itn-bsp-i-vazrazhdane-napusnaha-zalata
Снимка: Булфото
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев