В Сливен се проведе вечер посветена на 25 години от създаването на Дружеството на независимите български писатели в Сливен

Обща снимка
13.07.2023 / 15:27

На 11 юли /вторник/ 2023 г., от 17:00 ч., в РБ „Сава Доброплодни” – Сливен се проведе литературна вечер посветена на 25 години от създаването на Дружеството на независимите български писатели в града. Гости на събитието

Специалният гост на вечерта, акад. Марин Кадиев – председател на Съюза на независимите български писатели, приветства участниците в срещата и разказа как и защо е създаден Съюза и в частност дружеството на писателите в Сливен, сподели свои спомени за незабравимите премиери на книги от сливенски автори, в които е участвал през годините.

Свои спомени за основаването на Дружеството на независимите български писатели в Сливен разказаха първият му председател – писателят Атанас Цонков и първият секретар - Соня Келеведжиева. Настоящият председател на дружеството, поетесата Валентина Димитрова, представи днешното състояние на дружеството и най-младите членове и благодари на организаторите на събитието от РБ „Сава Доброплодни” за организираното честване.

Директорът на библиотеката, д-р Росица Петрова-Василева, поздрави членовете на дружеството с юбилея и им пожела много здраве и още много нови творчески постижения. Тя отправи и апел към сливенските творци да предоставят в библиотеката снимки и материали, свързани с историята на дружеството за попълване на неговия архив, за да се превърне той в ценен източник на информация не само за историята на дружеството, но и за литературния живот в Сливен след 1999г.

Във фоайето на библиотеката бе експонирана и документална изложба „25 години Дружество на независимите български писатели в Сливен“. На 11 табла и в 6 витрини със снимки, ръкописни документи, писма, книги, публикации в периодичния печат са представени паметни моменти от историята на дружеството. Специално място е отделено и на списание „Жажда“ - издавано от Желяз Кондев и превърнало се през годините в печатен орган на Съюза на независимите писатели в България. Представен е и пълен списък на членовете на дружеството от създаването му до днес. Интерес представляват и изложените писма от кореспонденцията между Надя Неделина и членове на сливенското дружество на независимите писатели и неговия първи председател – писателят Атанас Цонков.

По повод на юбилея Дружеството на независимите български писатели в Сливи получи поздравителни адреси от кмета на Община Сливен, г-н Стефан Радев, както и от Дружеството на писателите от гр. Ямбол.

Вечерта завърши с обща снимка на членовете на дружеството във фоайето на библиотеката.

Още снимки от новината

...............................................
...............................................
...............................................
...............................................

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев