Проучване: Повече от половината българи са против предсрочни избори, а 22% одобряват работата на новия кабинет

@Pixabay
20.07.2023 / 10:12

Повече от половината българи не искат предсрочни парламентарни избори, а 22% оценяват положително работата на правителството. Това са част от изводите на проучване на "Тренд" по поръчка на "24 часа".

Парламентът се движи при ниски оценки за ефективност, с леко повишение от 3 пункта до 14% одобрение през юли. Причината вероятно е по-активната работа на институцията през последния месец.

Правителството намира най-голяма подкрепа сред привържениците на "Ние продължаваме промяната - Демократична България" (над три четвърти), докато симпатизантите на ГЕРБ изглеждат разделени наполовина. Електоратите на останалите формации изразяват негативна оценка в голямото си мнозинство.

След спада от 7% в положителната оценка за работата на президента през миналия месец, настоящото проучване регистрира стабилизиране в оценката за държавния глава – 37% изразяват положителна оценка, а 51% отрицателна. Посещението на украинския президент Володимир Зеленски в България съвпадна с полето на изследването и евентуален ефект от посещението може да бъде отчетен в следващото ни изследване.

Не се наблюдава съществена динамика в електоралните нагласи. Лидер остава ГЕРБ (24,8%) с преднина от малко над 5% от избирателите. Следват "Ние продължаваме промяната - Демократична България" с 19,1% от заявилите, че ще гласуват на евентуални избори. Третото място остава за "Възраждане" с подкрепата на 15,5% от избирателите, следвана от ДПС (13,7%) и БСП (8,6%). "Има такъв народ" остава точно на прага на парламентарната бариера с 4% от гласувалите. Опцията „Не подкрепям никого“ продължава да расте за пореден месец, достигайки нива от 6,3% през юли.

Повече от половината (52%) от българите са на мнение, че предсрочните парламентарни избори не са необходими, а една четвърт смятат, че са необходими. Нов парламентарен вот е подкрепен от мнозинството от симпатизантите на "Възраждане" и БСП.

Изследването е проведено между 4 и 11 юли 2023 г. чрез директно полустандартизирано интервю лице в лице с таблет сред 1001 души на възраст 18+./Тренд

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев