ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС внесоха в деловодството на НС общ законопроект за промени в Конституцията

...............................................
28.07.2023 / 21:42

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, заместник-председателят на ПГ на "Продължаваме Промяната – Демократична България" Надежда Йорданова и депутатът от ДПС Ертен Анисова внесоха в деловодството на Народното събрание общ законопроект за промени в Конституцията.

Трите парламентарни групи внесоха в деловодството на парламента подписите на 166 депутати за общия законопроект за промени в Конституцията, със което се гарантира във висока степен мнозинството за прокарването на идеи за промени в Конституцията.

Кирил Петков от "Продължаваме промяната" уточни, че с ГЕРБ и ДПС е постигнато съгласие 24 май да бъде обявен за национален празник. Делян Пеевски коментира, че ДПС са се отказали от техния проект за промени, за да има обединение, съдебна реформа и нова Конституция до Нова година.

Христо Иванов от ПП-ДП обяви, че е постигнато обединение на новите конституционни текстовете в един. Той поясни, че се намаляват правомощията на Главния прокурор, с което тази позиция се ликвидира като "център на неформална власт и политически играч".

"Всички основни очаквания, както на българското общество, така и на международни партньори и международните стандарти, са залегнали в този законопроект. Той е по същество стъпка в правилната посока и това, че го правим заедно с политически сили, които през тези години са били опоненти, се надяваме да бъде залог за наистина една голяма стъпка изобщо в политическата култура на страната".

Кирил Петков от "Продължаваме промяната" уточни, че с ГЕРБ и ДПС е постигнато съгласие за промяната на датата на националния празник и тя да бъде 24 май.

"Тук вкарваме духа на знанието, на просветата, на писмеността да бъде водещото за следващите поколения. Аз искам моите деца и децата на всички българи да знаят, че са потоци на просветители и че реално България е дала огромно богатство на Европа в сферата на културата".

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова е убедена, че датата 24 май може да е фактор за това дали ще има бърза писта за приемането на конституционните промени:

"Безспорно за "бързата писта" са нужни 180 гласа. Темата за 24 май вече беше обсъждана в Народното събрание миналата година, когато ние предложихме промяна в Кодекса на труда. Аз не желая в този момент да коментирам от какво трите парламентарни групи биха се отказали като промени в Конституцията. Това е нашият проект, на трите парламентарни групи, със 166 гласа, в последния ден на първата сесия на 49-ото Народно събрание".

Делян Пеевски от ДПС поясни, че се подкрепя общият проект, като ДПС няма да внасят свои предложения:

"Ние подкрепяме безусловно, няма да внасяме нашите предложения, ще ги подкрепим. Проведохме множество срещи с г-н Иванов, с г-н Петков по темите. Подкрепяме ги и вече между първо и второ четене ще решаваме какво правим, но вървим по този път. Единственото, което поставихме условие - това за кметовете, което беше и прието. За нас не виждаме проблем за 24 май. Ще разговаряме с колегите. Ако се събере подкрепа - събере се, ако не се събере, вървим по бавната писта, имаме гласовете и ще бъде прието. Разликата не е толкова голяма, като до Нова година ще имаме нова Конституция".

В проекта на трите парламентарни сили съществува промяна и в начина на назначаване на служебното правителство.

“Предлагаме по-надеждна форма по отношение на служебното правителство. При редовното правителство Народното събрание избира кандидат за министър-председател и по негово предложение се избира съставът на правителството. Ние предлагаме при служебен кабинет президентът да си избере премиер между един от тримата - председател на НС, шеф на БНБ и председател на Конституционния съд, и по предложение на този кандидат за премиер да бъде формиран Министерски съвет. Така се създава автономност на това правителство, защото иначе то зависи само от един човек”, заяви председателят на ДСБ Атанас Атанасов.

Целия законопроект за изменение и допълнение на Конституцията на България можете да намерите ТУК.

Източник: БНР
Снимка: БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев