Според премиера представените днес промени в Конституцията са балансирани

Премиерът Николай Денков
28.07.2023 / 21:56

Премиерът Николай Денков отново защити предлаганите текстове за промяна в Конституцията, свързани с президентските правомощия и служебните кабинети.

"Всички кадрови промени, назначението на правителството, всичко зависи от един-единствен човек, който и да е той. И вариантът, който е предложен, е, че може да бъде избиран министър-председател от ръководителите на 3 институции, след което тези ръководители да могат да предложат министри, които да бъдат назначени от президента.

Това е сравнително за мен разумен подход, без да съм специалист в тази област, защото дава възможност на президента да участва в тази процедура, от друга страна - не са произволни лицата, които могат да бъдат назначени за премиери. И трето - те пък избират екип, с който могат да работят.

Знаете, много пъти съм казвал, че ако един премиер не може да работи в екип с министрите си, той не може да си свърши работата", коментира премиерът.

В предложението за конституционни промени се посочва:

„Ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът след консултации с парламентарните групи и по предложение на служебния министър-председател назначава служебно правителство. За служебен премиер се назначава измежду председателя на Народното събрание, председателя на Конституционния съд или управител на БНБ. Когато в 7-дневен срок президентът не назначи Министерски съвет, предложение от определения служебен премиер, служебното правителство се избира от НС. Президентът насрочва избори за ново НС в срок до два месеца след назначаването на служебното правителство. В този случай НС не заседава в едномесечен срок преди произвеждане на изборите".

Според Денков представените днес промени в Конституцията са балансирани. На критиката на президента Румен Радев, че проекта за промените в Конституцията е "юридически неграмотен", премиерът каза, че не е специалист по конституционно право и тъй като смята, че и президентът Радев не е такъв, го посъветва да е по-внимателен в квалификациите, които прави.

В коментар за ученията, които Русия провежда в икономическата зона на България в Черно море, премиерът заяви, че опасност за страната ни няма:

"Такъв тип учения се провеждат по стандартна процедура. Разбира се, в случая може да се обсъжда доколко обявеното учение е свързано със зърнения коридор, тъй като зоната, която те са заявили, е в непосредствена близост до зърнения коридор. Но по отношение на корабоплаването, на българските кораби и на нашите граждани няма никакви индикации, че се е появила някаква нова заплаха", каза Николай Денков.

Източник: БНР
Снимка: БТА
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев