Отбелязваме Деня на бездомните животни

Бездомни котки
19.08.2023 / 15:28

Тази събота, 19 август, отбелязваме Международния ден на бездомните животни, информира БТА. По инициатива на Международното дружество за правата на животните (ISAR), денят се чества от 1992 г., в третата събота на август, като целта е да насочи общественото внимание към нерадостната съдба на бездомните и изоставените животни и ролята на собствениците на домашни любимци в предотвратяването на неконтролираното отглеждане и изхвърлянето им на улицата.

"Хората не трябва да подминават бездомните животни, а да проявяват грижа и да им помогнат, било то с храна или вода", отбелязва д-р Надежда Мечева, ръководител на ветеринарната клиниката за бездомни животни на фондация "Четири лапи" в Банкя. Фондацията има и две мобилни клиники, които обикалят страната и организират кампании за кастрация.

В клиниката в Банкя, бездомните животни могат да бъдат лекувани безплатно, както и да бъдат кастрирани и ваксинирани, като клиниката има договор със Столичната община.

Според закона, българските общините са отговорни за бездомните животни на тяхна територия. По думите на д-р Мечева, всяка община трябва да спазва националната програма за контрола върху популацията на безстопанствените животни и дава отчет за извършената дейност.

В началото на 2023 г. Столична община организира кампания „БезДОМен или ДОМашен? Ключът е в теб“, за да насърчи осиновяването на животни от приюти и природозащитни организации.

Неотдавна фондация "Четири лапи" представи онлайн платформа – "Академия за приюти" за безплатно обучение, за да насърчи и улесни процеса по осиновявания на животни от приюти.

"Преди да си вземе домашно животно, човек трябва да подходи отговорно", съветва д-р Мечева. Всяко животно изисква специфични грижи и осиновяването не трябва да бъде прибързано и импулсивно решение, допълва тя. Важно е да се осъзнае, че ангажиментът, който стопаните поемат за любимеца, е дългосрочен.

Източник: БНР
Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев