Акценти от седмицата в Сливен

Сливен
26.08.2023 / 20:33

Приключи изпълнението на проект BG05SFOP001-2.025-0025-С01 „Партньори за развитие на Община Сливен”, финансиран от Оперативна програма „Добро управление“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Бенефициенти по проекта са Фондация „Регионален център за икономическо развитие” гр. Сливен, с партньор Община Сливен. Проектът имаше основната цел да повиши гражданското участие в работата на Община – Сливен и подобряване на прозрачността й. Целеви група по проекта са: служителите от Община Сливен, НПО, бизнес организации, граждани. Дейностите допринесоха за повишаване на взаимодействието между администрацията и гражданското общество и включваха проучвания, анализи и препоръки за работата на общинската администрация, добри европейски практики, модел, свързан с подобряване на гражданското участие в процесите на формулиране и изпълнение на политики, граждански мониторинг върху действията на администрацията, публични обществени обсъждания по обществено значими за общината теми, инициативи или документи, широка информационна кампания за разпространение на резултатите.

През август Община Сливен започна ремонти на тротоарни настилки в града. В момента се извършва подмяна на разрушени шахти и павета по Главната улица. Вече са изпълнени ремонти около Драматичен театър „Стефан Киров“, по участък, западно от централния вход на старите гробища и на улица „Лъдженска“, където има промяна на бордюрни линии заради улеснение на автомобилите при завой. Предвидени са ремонти и на тротоари в централна градска част и по квартали. От дирекция „Общинска инфраструктура съобщиха“, че дейностите ще се извършват поетапно.

Седем номинации за наградата „Добри Чинтулов“ са подадени в Община Сливен. Призът се връчва за постигнати високи художествени резултати в областта на литературата и изкуството, на творци със значителен принос за духовното развитие на Сливен и българската култура. Съюзът на независимите български писатели номинира Атанас Цонков – писател, изследовател, общественик. Художникът Велин Динев е предложен от Съюза на българските художници. Сдружение на българските писатели предлага с отличието да бъде удостоен Георги Вл. Попов – поет и журналист. Кремена Оксенкруг – музикант, университетски преподавател, културен деец, директор на Симфоничен оркестър – Сливен, е номинирана от Съюза на българските музикални и танцови дейци, регионална организация на евреите „Шалом“ – Сливен и Сливенска културно-просветна дружба „Д-р Иван Селимински“ – София. Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ и Държавен куклен театър предлагат за удостояване с Чинтуловата награда писателя Милен Русков. Две предложения са внесени за Петя Александрова – писател и журналист - от Съюза на българските писатели и от Фондация „Устойчиво развитие за България“ – София. Бургаският свободен университет номинира Юлия Кръстева – лингвистик, семиотик, философ и изследовател.

Ремонтни и възстановителни дейности по старата часовникова кула до СУ „Пейо Крачолов Яворов“ започна Община Сливен. Обектът е един от емблематичните за града от миналото. Дейностите предвиждат ремонт на дървеното стълбище на кулата, нова ел. инсталация, която включва лампи, прожектори и художествено осветление. Ще бъдат монтирани нови неръждаеми мрежи за защита от птици, а дървената част на кулата ще бъде обработена с лак. На покрива ще бъде положена хидроизолация и ново отводняване, ще се ремонтира корнизът, като фасадите на кулите ще се префугират. Участници от 28 държави си дават среща в юбилейната, 70-а Международна колоездачна обиколка на България. И тази година Сливен ще бъде част от престижната спортна надпревара, която ще се проведе в дните от 26 до 31 август. Стартът на пет етапната обиколка ще бъде даден в София, с пролог на Патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“. През първия ден ще има два полуетапа. Първият етап ще финишира в град Пирдоп, където състезателите ще починат няколко часа, след което следва втори полуетап.

Сливенският художник Живко Стойнов и галеристката на галерия „Май“ Елена Енева бяха гости вчера на откриването на изложба графика на френски художници импресионисти в Димитровград. Експозицията е подредена в Художествена галерия „Петко Чурчулиев“. Изложбата представя 37 оригинални графични творби на едни от най-големите майстори на модерното изкуство – Пол Гоген, Анри дьо Тулуз-Лотрек, Пиер Огюст Реноар, Едуар Мане, Арманд Гийомен, Алфред Сисле и Пол Сезан. Тези творби са много важна част от художественото наследство на тези майстори и се намират в колекциите на най-големите национални музеи и галерии в целия свят.

Десетки жители на община Сливен, гости от страната и Гърция изпълниха една от поляните в местността Карандила. Поводът е 30-ият юбилеен Национален събор на каракачаните в България, посветен тази година на Христо Христов, председател на федерацията, който почина внезапно през 2022 г. На негово име е учредена фондация, която да популяризира и подпомага танцовото изкуство на каракачаните. Превърнал се в една от традиционните прояви за Сливен и региона, съборът е мост между поколенията, които пазят и съхраняват традициите, обичаите, фолклора и културата на каракачаните, предавайки ги на младите.

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев