Министър Атанас Славов участва в провелия се в Брюксел Съвет „Правосъдие и вътрешни работи“, част „Правосъдие“

....................................................
06.12.2023 / 11:25

Министър Атанас Славов участва в провелия се в Брюксел Съвет „Правосъдие и вътрешни работи“, част „Правосъдие“.

Съветът постигна политическо съгласие (общ подход) по нов Регламент на ЕС относно прехвърлянето на производството по наказателни дела. Тъй като увеличаването на трансграничната престъпност води до ситуации, при които няколко държави имат юрисдикция за преследване на един и същи случай, предложението има за цел да предотврати ненужни паралелни производства и да допринесе за ефективно и правилно администриране на наказателното правосъдие в държавите-членки.

Министрите проведоха политически дебат относно изменение на Директивата за правата на жертвите. Актуализацията ще укрепи минималните правила, за да гарантира, че жертвите на престъпление получават подкрепа, достъп до информация, участие в наказателното производство и обезщетение. Министрите настояха за по-голяма гъвкавост по отношение на схемите за обезщетения на жертвите на престъпления и интегриран подход за децата-жертви, като се съобрази закрилата и подкрепата за тях съобразно специфичните им нужди с възможност и за временно настаняване в защитена среда, т.нар. Барнахаус.

Министър Славов заяви, че България подкрепя усилията за укрепване на правата на пострадалите от престъпления и за създаване на всички необходими условия за тяхното по-ефективно упражняване. Обърна внимание, че в допълнение към усъвършенстването на нормативната уредба, трябва да се предприемат адекватни практически и организационни мерки, които максимално да улесняват пострадалите при упражняване на техните права.

Съветът отново разгледа развитието на въпроса за агресивната война на Русия срещу Украйна в контекста на противодействието на безнаказаността. Представено беше актуално състояние относно действията на ЕС, по-специално Евроюст и Европол, за подвеждането под отговорност на извършителите на хуманитарни престъпления.

Министър Славов заяви, че в допълнение към подкрепата си по отношение на координираните мерки на равнище ЕС, насочени към подвеждането под отговорност на извършителите на престъпления в Украйна, България споделя концепцията за възстановяване на справедливостта, заложена в точка 7 от формулата за мир, лансирана от президента Володимир Зеленски – понасяне на отговорност за всички най-тежки престъпления по международното право, извършени на територията на Украйна. Предстои на 8 декември 2023 г. България да се присъедини към точка 4 от формулата за мир – относно връщането на депортираните украински деца. Освен това МП е в края на процеса на изменение на законодателството във връзка с престъплението „агресия“. Министрите бяха информирани и за военната помощ, предоставяна от България.

По точката за обсъждане на дейността на европейската прокуратура министър Славов заяви, че за българското общество тази институция и Лаура Кьовеши са символ за борба с измамите. Той допълни, че Министерството на правосъдието продължава да съдейства максимално, с оглед на компетентността си, за обезпечаване на дейността на институцията и посочи, че комуникацията с европейската прокуратура е на много добро ниво.

Източник: Министерство на правосъдието
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев